"Oppassen voor onbetrouwbare flitscamera's"

Wie zich altijd aan de verkeersregels houdt, kan toch nog altijd boetes in de bus krijgen. Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) erkent immers dat flitscamera's niet voor honderd procent betrouwbaar zijn en dat onschuldige mensen daardoor bestraft kunnen worden.

"Of het nu om een digitale of analoge flitscamera gaat, alle foto's moeten één voor één door een agent worden bekeken", verduidelijkt Schouppe in de Corelio-kranten. Omdat er vaak meerdere auto's op dezelfde foto staan, is het soms giswerk wie effectief te snel reed.

"Het uitgangspunt is vaak dat de linkse wagen wilde inhalen en dus de overtreding beging. Maar soms is het echt kijken en zoeken en dan gebeuren er inderdaad vergissingen", bekent de staatssecretaris voor Mobiliteit in de ontslagnemende regering.

Schouppe benadrukt dat dit zelden voorkomt. "Mensen die een pv in de bus krijgen, maar er zeker van zijn dat ze niet in overtreding waren, kunnen zich dan best tot het parket richten."

"Fouten uitgesloten"

De federale politie zegt echter dat er in hun software een tooltje zit dat kan bepalen op welke rijstrook de overtreding gebeurde. "Fouten zijn uitgesloten, met de nuance dat het nog steeds om manueel werk gaat".

Nu in het nieuws