Arbeiders onthoofden standbeeld Mudaeus (filmpje)

Print
Brecht - Opschudding vrijdagochtend op de Gemeenteplaats. Arbeiders die Mudaeus van zijn sokkel haalden, mispakten zich. De 16de-eeuwse Brechtse humanist verloor zijn hoofd.

Bij de heraanleg van de Gemeenteplaats horen ook het verplaatsen en het restaureren van het Mudaeusbeeld. Bedoeling is dat het kunstwerk een meer centrale plek krijgt.

De afstand tot het oud-gemeentehuis, waar weldra opnieuw huwelijken worden voltrokken, creëert meer ruimte voor ceremoniewagens. Rond het beeld van rechtsgeleerde Gabriël Mudaeus (1500- 1560) komt ook nog een waterpartij met fontein.

“Het verplaatsen van het beeld verliep niet zoals het hoort”, meldt burgemeester Luc Aerts (CD&V). Gelukkig zijn er geen potten gebroken en kan het beeld zonder problemen in zijn oorspronkelijke staat worden hersteld.

Voor de restauratie krijgt de gemeente van de provincie een subsidie die de helft van de totaalkost dekt. Die globale prijs bedraagt 3.887 euro.

Het beeld dateert uit 1865 en werd gemaakt door beeldhouwer Joseph Ducaju. Later op het jaar komen er nog een erfgoedwandeling en een academische zitting rond deze bekende Brechtenaar.

Jan Vorsselmans

Intussen is er op YouTube een filmpje opgedoken waar de mislukte verwijdering van het beeld te zien is:


MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio