De Wever: "Zet stap naar confederalisme"

De Wever: Zet stap naar confederalisme

De Wever: "Zet stap naar confederalisme"

Print
N-VA roept de Vlaamse partijen op de handen in mekaar te slaan en de stap naar het confederalisme te zetten. Volgens partijvoorzitter Bart De Wever leidt de Belgische status quo tot de totale chaos. Hij vraagt daarom de Vlaamse politici "Vlaams staatsmanschap" te tonen.

De Nieuw-Vlaamse Alliantie stelt naar eigen zeggen vast dat Open Vld de federale regering ten val heeft gebracht met de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde als motivatie. "Kamervoorzitter Patrick Dewael van diezelfde Open Vld heeft zonet opgedragen dat er geen zitting van de plenaire Kamer kan zijn voor maandag", ging De Wever voort.

Afstel

Van dat uitstel kan afstel komen, aldus De Wever. Hij verwees daarbij naar het gerucht dat in de wandelgangen de ronde doet dat het Brussels parlement een nieuw belangenconflict in het leven zou roepen. "Open Vld heeft de geloofwaardigheid die ze heeft gezocht, in een klap verkwanseld", vindt De Wever.

Hij noemde deze crisis het zoveelste dieptepunt op een rij op het federale niveau. De Wever stelde daar de Vlaamse regering tegenover, waar zijn partij zelf deel van uitmaakt, die volgens hem wel functioneert.

Zwartepiet

"N-VA heeft er meer dan genoeg van. Wij doen een oproep aan de Vlaamse politici om eerlijk aan de bevolking te zeggen dat de Belgische structuren niet werken. Het is volgens hem tijd dat de Vlaamse partijen stoppen met ruzie maken en elkaar de zwartepiet door te schuiven. Ze moeten de handen in mekaar slaan om de stap naar het confederalisme te zetten", sprak De Wever.

Alle sociaal-economische bevoegdheden moeten bij de regionale overheden terecht komen. "De gemeenschappen moeten hun eigen vleugels kunnen uitslaan", luidt het. Volgens De Wever lossen nieuwe verkiezingen enkel iets op als de Vlaamse partijen aan hetzelfde zeel trekken.

MEEST RECENT