Klimaatscepticus dwingt universiteit gegevens te overhandigen

Klimaatscepticus dwingt universiteit gegevens te overhandigen

Klimaatscepticus dwingt universiteit gegevens te overhandigen

Print
Queen's University in het Noord-Ierse Belfast is verplicht gegevens uit haar jaarringenonderzoek aan de befaamde klimaatscepticus Doug Keenan te bezorgen. Na deze overwinning gaat Keenan nu ook achter de interne e-mails van de universiteit aan.

Doug Keenan, een wiskundige uit Londen, stelt dat de opwarming van de aarde die we vandaag meemaken niet zo uniek is en dat de rol van de mens dus veel minder groot is dan veel klimaatwetenschappers aangeven. Duizend jaar geleden vond er al eens zo'n klimaatwijziging plaats, zegt hij. Volgens hem valt dat af te leiden uit de jaarringen van oude bomen.

Queen's University voerde gedurende vier decennia een jaarringenonderzoek. De universiteit onderzocht meer dan elfduizend boomstalen, vooral van eiken, waarvan de oudste zevenduizend jaar teruggaan in de tijd.

Keenan vroeg daarom in 2007 de gegevens uit vier decennia jaarringenonderzoek op maar die weigerde ze te geven, onder meer omdat het onderzoek nog niet afgerond en de belang van de gegevens voor het grote publiek verwaarloosbaar was. Keenan trok daarop naar het Britse Informatiecommissariaat, dat toeziet op de openbaarheid van bestuur, en kreeg daar nu gelijk. De universiteit heeft tot 3 mei de tijd om Keenan de gegevens te bezorgen.

Samenzwering

Volgens Keenan is binnen de universiteit al drie jaar een samenzwering aan de gang opdat hij niet bij de wetenschappelijke gegevens zou kunnen. Hij wil dat bewijzen aan de hand van interne e-mails van de universiteit en eist dat ook die publiek worden gemaakt.

RP

IPS

.

Nu in het nieuws