Vanhengel: "Ik sta 300 procent achter ultimatum van Open Vld"

Vanhengel: Ik sta 300 procent achter ultimatum van Open Vld

Vanhengel: "Ik sta 300 procent achter ultimatum van Open Vld"

Print
Vicepremier Guy Vanhengel (Open Vld) heeft gereageerd op de geruchten als zou het niet eens zijn met de beslissing van zijn partij om uit de federale regering te stappen. "Mijn partij had ten gronde gelijk."

Vanhengel zou in het partijbureau van Open Vld gevraagd hebben om de onderhandelingen toch nog wat tijd te geven. Later besliste Open Vld in datzelfde partijbureau om de stekker uit de regering te trekken.

Discretie

Vanhengel maakt duidelijk dat hij "300 procent" achter het ultimatum van zijn partij stond. "De voorzitter had de absolute dekking van iedereen in de partij." Of hij ook gepleit heeft om de onderhandelingen nog wat te rekken, wil de vicepremier niet expliciet zeggen.

"De beslissingen die binnen een partij genomen worden, die moeten binnen een partij blijven. Ik denk dat ik de voorbije weken de meest discrete ben geweest en ik zal ook discreet blijven", reageert Vanhengel donderdagmiddag.

"Mijn partij heeft een beslissing genomen. Ik ben die heel respectvol gaan overbrengen aan de coalitiepartners. En premier Leterme heeft daaruit de beslissing genomen dat hij zijn ontslag gaat aanbieden."

Geen politieke wil

"Wij hebben zoveel pogingen gedaan om BHV op te lossen. Als wij dan rond de tafel gaan zitten met de partijen, hebben wij de indruk dat de politieke wil niet aanwezig is om een oplossing te vinden. Dan is er maar een oplossing: stemmen in de Kamer. Ik zou het liefst hebben dat de Vlaamse partijen een standpunt innemen", aldus Vanhengel.

"Ik denk dat mijn partij ten gronde gelijk had. Dit moest opgelost worden en als het nu niet opgelost wordt, wanneer dan wel."

"De beslissing ligt nu bij de koning. Hij kan nu best eens goed luisteren naar de verschillende partijen", zegt Vanhengel. "Wanneer men in echtscheidingen zit of in crisissen, dan is de schuld een beetje verdeeld."

.

Nu in het nieuws