"Weinig waarschijnlijk dat koning ontslag aanvaardt"

Weinig waarschijnlijk dat koning ontslag aanvaardt

"Weinig waarschijnlijk dat koning ontslag aanvaardt"

Print
Premier Yves Leterme (CD&V) is vanmiddag naar de koning vertrokken om het ontslag van de regering aan te bieden. "Het is echter weinig waarschijnlijk dat de koning het ontslag meteen zal aanvaarden", meent onze Wetstraatredacteur Paul Geudens echter.

"Mogelijk zullen er nog pogingen worden gedaan om de brokken alsnog te lijmen", zegt Geudens. "Weinigen zitten echter te wachten op nieuwe verkiezingen." Een van de mogelijkheden om nog wat tijd te winnen is volgens Geudens het aanstellen van een Franstalige bemiddelaar. Ten laatste tegen het einde van volgende week zal er dan wel een doorbraak moeten zijn.

Beluister het interview met Paul Geudens:

Geudens noemt de beslissing van Open Vld om uit de regering te stappen "begrijpelijk en moedig". "Die beslissing werd echter ook genomen om strategische redenen", argumenteert Geudens. "Het is de ideale gelegenheid om het blazoen van de nieuwe voorzitter Alexander De Croo op te poetsen."

Het zal nu waarschijnlijk komen tot een stemming over BHV in de kamer, maar of die stemming iets zal uithalen is nog maar de vraag. "Een wetsvoorstel moet altijd bekrachtigd worden door de regering en als die er niet meer is, is de goedkeuring van het wetsvoorstel natuurlijk niet mogelijk."

België staat nu aan de rand van een crisis, maar echter doemscenario's wil Geudens niet uitspreken. "De val van een regering komt altijd wat ongelegen."

Nu in het nieuws