Vakantie

Het weer voor donderdag 22 april

Print

Vanochtend heeft het zoals verwacht overal in Limburg gevroren. In Kleine Brogel vroor het tot -3.6°C, maar het kan best zijn dat het lokaal nog kouder is geworden. Ook in Haspengouw daalde de temperatuur tot -2°C tussen de fruitgaarden.

Na zonsopkomst klom de temperatuur snel tot boven nul en de temperaturen lopen vanmiddag verder op naar zo'n 13°C. Het is vaak zonnig, al kunnen er over het uiterste noorden van de provincie mogelijk wat stapelwolken voorkomen. Er waait een zwakke wind uit het noordoosten.

Komende nacht wordt het een tikkeltje minder koud dan de voorbije nacht het geval was, maar tegen de ochtend kan de temperatuur op heel wat plaatsen toch weer net even onder het vriespunt duiken. In de Kempen kan het tot 2 graden vriezen. Het gevaar voor schade aan plantjes en bloesems is dus nog niet geweken. In de loop van de dag loopt de temperatuur op tot 15°C, wat een normale waarde is voor de tijd van het jaar. Het is meestal zonnig en de wind waait zwak uit oostelijke richting.

Zaterdagochtend kan het nog een laatste keer koud worden, al zal het onder thermometerhut op de meeste plaatsen net niet meer gaan vriezen. Enkel in de Kempen zou dat wel nog net het geval kunnen zijn. Aan de grond komt het wel overal tot lichte vorst. Overdag wordt het warmer met temperaturen die meteen doorstoten naar 18 a 19°C. Het is daarbij zonnig met slechts wat hoge wolkensluiers waar de zon vlot doorheen kan schijnen. Er zal een zwakke zuidenwind waaien.

Vanaf zondagochtend is de vrieskou dan helemaal verdwenen; de minima komen ergens uit in de buurt van 7°C. Ook overdag wordt het nog wat warmer met maxima die kunnen oplopen tot 23 a 24°C. Zelfs een lokale 25°C boven de zandgronden in de Kempen is niet helemaal uitgesloten. Voormiddag is het zonnig maar namiddag kunnen er ook stapelwolkengroeien. Het komt waarschijnlijk echter nergens tot een bui.

Maandag draait de wind naar het westen waardoor het iets minder warm wordt. De maxima klimmen nog tot 21 of 22°C wat wel nog een graad of 7 meer is dan het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Voormiddag is het zonnig, in de loop van de namiddag komt er vanuit het westen wat meer bewolking opzetten maar het blijft wel op de meeste plaatse droog.

Dinsdag komt de kern van een hogedrukgebied pal boven onze omgeving terecht. Er zal dus nauwelijks wind waaien en de zon krijgt waarschijnlijk veel ruimte. In dat geval kan de temperatuur ook weer wat hoger klimmen naar 23°C zoiets. We moeten op dit moment echter ook nog rekening houden met een addertje onder het gras in de vorm van een wolkenband die volgens de huidige weerkaarten net ten oosten van Limburg wordt berekend. Gezien de termijn durf ik momenteel niet te garanderen dat deze wolken uiteindelijk niet (gedeeltelijk) over Limburg terecht zullen komen.

Woensdag schuift het hogedrukgebied door naar het oosten waardoor wij vanuit het zuiden nog iets warmere lucht krijgen aangevoerd en het weer 24°C zou kunnen worden. Het blijft droog en meestal zonnig.

Ruben Weytjens

NIET TE MISSEN