Wanneer de oorlog je scheidt van je moeder...

Wanneer de oorlog je scheidt van je moeder...

Mama

Wanneer de oorlog je scheidt van je moeder...

Print
Als moeder ga je door het vuur voor jouw kinderen, maar wat als je zelf niet meer de mogelijkheden hebt om ze op te voeden? Soms is er geen andere oplossing dan ze toe te vertrouwen aan wildvreemden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden verschillende kinderen uit noodzaak weggestuurd naar een tehuis. De Nederlandse schrijfster en journaliste Liefke Knol zocht deze baby's op en ging na wat er van hun leven geworden is. Ze bundelde deze verhalen in 'Het Babyhuis'.

De Hongerwinter in 1945 was onverbiddelijk hard. Door de Algemene Spoorwegstaking geraakte het voedsel niet meer in de steden en dat had desastreuze gevolgen. Veel gezinnen in Amsterdam leefden in schrijnende armoede en moesten roven en plunderen om toch maar iets te kunnen eten. Vooral kinderen en oudere mannen waren niet bestand tegen deze omstandigheden en stierven sneller.

Verzorging

In Groningen was de situatie niet zo erbarmelijk en Sieneke Botjes kwam op het idee om Babyhuis Prinses Magriet op te richten. Zo kon ze in totaal dertien kinderen uit Amsterdam weghalen en hen de nodige verzorging geven tot de bevrijding. De kinderen waren er aanvankelijk erg aan toe.

"Bij de binnenkomst waren de kinderen soms meer dood dan levend. Zo werden twee kinderen opgenomen van zes en vijf jaar oud die respectievelijk 25 en 26 pond (11 en 12 kilogram) wogen en verder nog een paar kinderen met een leeftijd tussen de twee en drie jaar die een gewicht hadden van 12 pond (5 kilogram)", vertelt de inmiddels negentigjarige Sieneke botjes.

Ontwricht

Voor de moeders was het een onzekere periode. Ze stuurden hun kinderen mee met onbekende mensen en wisten niet hoelang het zou duren vooraleer ze hen weer konden zien. Bovendien waren hun mannen in de meeste gevallen ondergedoken of gedeporteerd. Deze ontwrichte gezinnen kregen het na de oorlog zeer moeilijk om terug normaal te functioneren.

Liefke Knol zocht de dertien kinderen enkele jaren geleden op om te ontdekken welke invloed de oorlog en het opvangtehuis op hen hebben gehad. De eerste levensjaren van een kind zijn immers cruciaal voor de verdere ontwikkeling. De dertien lazen de brieven die hun ouders naar het tehuis schreven en vertelden hun levensverhaal.

De meeste van hen hadden moeite met familie- en liefdesrelaties en waren soms echt onhandelbaar. Het boek geeft je een realistische kijk op de wantoestanden tijdens de oorlog. De beklijvende verhalen van de dertien in combinatie met de brieven van hun ouders roepen een sfeer van wanhoop, eenzaamheid en gemis op.

'Het Babyhuis' van Liefke Knol, Artemis&Co, 19,95 euro.

NIET TE MISSEN