B-H-V: Chronologie van een bewogen dag

Print

B-H-V: Chronologie van een bewogen dag

Het uitblijven van een onderhandelde oplossing voor de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde is dan toch fataal geworden voor de regering-Leterme II. Open Vld heeft er zoals verwacht de stekker uitgetrokken. Een chronologie van de feiten.

Middernacht: De laatste onderhandelingspoging is op een sisser afgelopen. Er werd geen akkoord bereikt voor de afgesproken deadline. Wel raakten de partijen, op Open Vld na, het eens over een verklaring die in de namiddag in de kamer zou voorgelezen worden.

6u: De sp.a maakt duidelijk dat het de regering niet zal depanneren als de liberalen opstappen.

8u: Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) roept de Open Vld op om de belofte om uit de regering te stappen bij het uitblijven van een akkoord niet na te komen en politieke moed te tonen.

9u30: De top van Open Vld komt samen om te beraden over wat er moet gebeuren. Vicepremier Guy Vanhengel zegt dat het geduld op is en eist dat er in de komende zeven dagen over de splitsing wordt gestemd in de Kamer.

11u: Senator Pol Van Den Driessche (CD&V) vraagt om nog "een kleine poging" te wagen met de onderhandelingen op basis van het pakket van koninklijk bemiddelaar Jean-Luc Dehaene.

11u40: Minister van Economie Vincent Van Quickenborne laat via Twitter weten dat de 'teerling geworpen is'. De partij zegt het vertrouwen in Leterme II op en stapt uit de federale regering.

12u15: Er wordt bericht dat premier Yves Leterme naar de koning is om het ontslag van zijn regering aan te bieden, maar VRT ontkent dat.

13u: CD&V-voorzitster Marianne Thyssen reageert voor het eerst op de beslissing van Open Vld. "Wij hebben er alles aan gedaan om een onderhandelde oplossing mogelijk te maken, maar de liberalen - langs beide kanten van de taalgrens - hebben dat onmogelijk gemaakt. Zij storten het land in een crisis."

Leterme naar de koning

13u30: Premier Yves Leterme is dan toch vanuit de Wetstraat 16 vertrokken om het ontslag van de regering aan te bieden bij de Koning.

13u40: De vraag is of de Koning het ontslag onmiddellijk zal aanvaarden. Mogelijk wordt er toch nog een poging gedaan om de brokken te lijmen. Mocht de vorst het ontslag wel aanvaarden, moeten er sowieso nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

14u32: De Koning houdt het ontslag in beraad.

15u15: Kamervoorzitter Patrick Dewael wordt ontboden bij de koning. Het lijkt er dus op dat de koning niet wil dat er in de Kamer gestemd wordt over de Vlaamse splitsingsvoorstellen.

15u27: De PS gaat voorstellen om de alarmbelprocedure in te roepen. De partij van Elio Di Rupo hoopt zo een "machtsgreep" en het "totale avontuur waaronder ons land zou kunnen lijden" te vermijden.

16u03: Vicepremier Guy Vanhengel (Open Vld) wil voorlopig niet reageren op de geruchten dat hij het oneens zou zijn met de beslissing van zijn partij om uit de federale regering te stappen.

16u11: Leden van het Vlaams Belang dragen een badge met de boodschap "Splits België" in de Kamer. Ze halen een spandoek boven en beginnen 'De Vlaamse Leeuw' te zingen.

16u30: Guy Vanhengel gaat binnen de partij zijn mening over de hele zaak geven. Hij wil het nieuws dat hij tegen het vertrek van Open Vld was, niet bevestigen of ontkennen.

16u50: Senaatsvoorzitter Armand De Decker is ondertussen ook bij de koning aangekomen.

Geen plenaire vergadering

17u24: Volgens Didier Reynders is er nog geen beslissing over de val de regering.

17u29: "Vandaag komt er geen plenaire vergadering meer", zegt Dewael. "Ongeacht wat er gebeurt" vindt de volgende plenaire vergadering volgende week donderdag plaats.

Herlees de volledige live-verslaggeving HIER!

.

Nu in het nieuws