Koning aan zet na ontslag regering-Leterme II

Print

Koning aan zet na ontslag regering-Leterme II

Premier Leterme heeft zijn ontslag aangeboden bij koning Albert. Die houdt het in beraad. Pas volgende week donderdag vindt er een plenaire zitting in de Kamer plaats.

Open Vld zei donderdagmorgen het vertrouwen in de regering Leterme II op en stapt uit de regering. Vlaams Belang zingt Vlaamse Leeuw in Kamer

Deur op kier

Jean-Luc Dehaene, MR-voorzitter Didier Reynders en Open Vld-voorzitter Alexander De Croo zijn in de vooravond bij de koning geweest. De koning sprak ook al met Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) en Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR). Het is de bedoeling dat ook nog de andere partijvoorzitters de revue passeren, waarschijnlijk vanaf vrijdag.

Het is niet onmogelijk dat de onderhandelingen over BHV nog opnieuw beginnen. Zelfs Open Vld houdt de deur nog op een kier. "Als degenen die ons vertrouwen geschaad hebben een inspanning doen om ons vertrouwen te herstellen, dan kunnen we altijd zaken overwegen", zei Alexander De Croo in 'Ter Zake'. Open Vld-ondervoorzitter Vincent Van Quickenborne liet weten "dat het nu aan de koning is om initiatief te nemen."

De hele dag was het bijzonder stil rond premier Yves Leterme. Rond half 10 donderdagavond stuurde de (ontslagnemende) premier dan toch een Twitterbericht de wereld in: "Aan allen die mij positieve boodschap stuurden: dank voor uw aanmoedigingen."

Bekijk een reportage van de vtm:

Lees ook: Keulen: "Wij zijn gewoon consequent"
Lees ook: Video's: reacties van politici
Lees ook: Ecolo verwerpt vervroegde verkiezingen

Geen stemming

Kamervoorzitter Patrick Dewael is donderdag om 15.15 uur ontvangen door de koning. Die heeft volgens Dewael tijd nodig om een uitweg te vinden uit de politieke impasse. Hij stelde daarom aan de conferentie van voorzitters voor om donderdag geen vergadering meer te laten doorgaan in de Kamer.

Nochtans hadden Open Vld en CD&V de onmiddellijke agendering en zelfs de onmiddellijke stemming over het wetsvoorstel over de splitsing van BHV gevraagd in de plenaire zitting van de Kamer. Maar na het gesprek met de koning wordt de zitting uitgesteld naar volgende week.

"Open Vld laat met grote woorden de regering vallen, maar na een koffietje en koekje bij de koning gaat ze al weer plat op de buik. En de traditionele partijen volgen gewoon. Dit is een democratische schande", riep Jean-Marie Dedecker (LDD).

Een gelijkaardig geluid viel te horen bij Vlaams Belang en N-VA. "Le nouveau Vld est arrivée. Ze hebben minstens twee uur hun woord gehouden", luidde het bij N-VA-Kamerlid Ben Weyts.

Maandag zullen de fractievoorzitters de agenda van de volgende plenaire vergadering bepalen. De Franstalige partijen hebben al laten weten dat ze de alarmbelprocedure gaan inzetten als het splitsingsvoorstel wordt goedgekeurd.

Open Vld stapt op

Open Vld besliste donderdagmorgen om de stekker uit de regering te trekken. De Croo sprak na de vergadering van het partijbestuur over een "ernstige mislukking".

"Ik heb aan de onderhandelingstafel moeten vaststellen dat de politieke wil om tot een onderhandelde oplossing te komen op geen enkele wijze aanwezig was." Open Vld zegt haar vertrouwen in de regering dan ook op. De partij eist bovendien dat het splitsingsvoorstel zo snel mogelijk op de agenda van de plenaire vergadering komt.

De overige partijen vroegen de Vlaamse liberalen nochtans om niet te drastisch te werk te gaan en het overleg nog enkele dagen te gunnen.

Lees ook: "Politieke clowns storten ons land in diepe crisis"
Lees ook: LETTERLIJK: Ontwerpverklaring van Leterme
Lees ook: Herbeleef hier een bewogen dag
Lees ook: PS zal voorstellen om alarmbelprocedure in te roepen
Lees ook: LETTERLIJK: Mededeling van het Koninklijk Paleis
Lees ook: "Weinig waarschijnlijk dat Koning ontslag aanvaardt"
Lees ook: LETTERLIJK: Mededeling Alexander De Croo
Lees ook: Groen! na exit Open Vld: "Een oplossing was mogelijk"
Lees ook: "Diep verdriet en woede"
Lees ook: Vlaams Belang zingt Vlaamse Leeuw in Kamer
Lees ook: Namiddagzitting van Senaat geschrapt
Lees ook: UNIZO over BHV-crisis: "Impact op economie beperken"
Lees ook: Geen boerkaverbod door crisis
Lees ook: Demotte roept op tot rede en kalmte
Lees ook: De Wever: "Zet stap naar confederalisme"

Help premier Yves Leterme doorheen de crisis met dit spelletje.

MEEST RECENT