Nog geen boete voor asociale huurders in sociale woningen

Print
Antwerpen - De Vlaamse inspectie Wonen gaf nog geen enkele administratieve boete aan asociale huurders van sociale woningen.

Dat zegt Vlaams minister van Wonen Freya Van Den Bossche (sp.a) op een vraag van parlementslid Liesbeth Homans (N-VA).

Met de Vlaamse Wooncode is het mogelijk om huurders die zich niet houden aan de regels rond onder meer leefbaarheid en onderhoud van hun woning een geldboete te geven. De boete kan oplopen van 25 tot 5.000 euro.

Deze regeling was in het leven geroepen om sociale huisvestingsmaatschappijen een instrument te geven om op te treden tegen de zogenaamde asociale huurders.

Alleen zou de procedure volgens de minister van Wonen te complex zijn. Het is zelfs de belangrijkste reden waarom er nog geen enkele boete is uitgereikt door de wooninspecteurs.

“Dit is onbegrijpelijk”, zegt Homans. “De minister zit toch in de meest uitgelezen positie om die procedure te vereenvoudigen? Waarom doet ze dat dan niet?”

In de sociale woningtorens Silvertop in de Antwerpse wijk Kiel ondervinden steeds meer huurders problemen van asociale medebewoners. De gang en de liften worden als stortplaats gebruikt. Volgens het Platform Antwerpse Sociale Huurders (PASH) zouden de boetes een goed instrument zijn om de leefbaarheid in zo’n blokken te handhaven.

SVW

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio