Sp.a: "Wij zullen niet het bierkaartje zijn dat de tafel rechthoudt"

Sp.a: Wij zullen niet het bierkaartje zijn dat de tafel rechthoudt

Sp.a: "Wij zullen niet het bierkaartje zijn dat de tafel rechthoudt"

Print
Als Open Vld straks uit de regering stapt omdat er geen akkoord is over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde zal sp.a niet depanneren. Dat benadrukt Bruno Tobback, fractieleider in de Kamer.

"Wij zullen niet het bierkaartje zijn dat de tafel rechthoudt", klinkt het in De Morgen. De Vlaamse socialisten zouden bij een vertrek van de liberalen vervroegde verkiezingen kunnen afwenden door toe te treden tot de regering. De volgende geplande stembusslag is normaal in 2011.

Lees ook: Onkelinx wil dat Open Vld politieke moed toont

Tobback zegt dat zijn partij liever in de oppositie blijft. "Wij gaan de pijn zeker niet langer rekken. Na de verkiezingen van 2007 hebben we eerst heel lang geen regering gehad en daarna vier heel korte en slechte regeringen: Verhofstadt, de eerste keer Leterme, Van Rompuy, de tweede keer Leterme. De lijdensweg heeft lang genoeg geduurd, wij gaan echt niet helpen om hem nog wat langer te laten duren."

Radicale eisen

Premier Leterme is bij een vertrek van Open Vld wel niet verplicht om het ontslag van zijn regering aan te bieden aan koning Albert. Ook zonder Open Vld beschikt Leterme II nog over een zeer nipte meerderheid in het parlement. CD&V, PS, MR en cdH bezetten samen nog 76 van de 150 Kamerzetels.

Volgens oud-premier Wilfried Martens zou een val van de regering ronduit dramatisch zijn. "Welk figuur zouden we slaan in Europa als we de Europese Unie moeten voorzitten zonder fatsoenlijke regering?."

Martens meent dat koninklijk bemiddelaar Jean-Luc Dehaene zijn tanden heeft stukgebeten op de radicale eisen. "Met mensen als Olivier Maingain kun je onmogelijk een akkoord sluiten, zijn eisen zijn buiten elke proportie."

MEEST RECENT