Wijsheidstanden worden steeds vaker getrokken

Wijsheidstanden worden steeds vaker getrokken

Wijsheidstanden worden steeds vaker getrokken

Print
Het wonderkind van Anderlecht, de 16-jarige Romelu Lukaku, moet zijn wijsheidstanden laten trekken. Dat gebeurt steeds meer bij jongeren, zegt Stefaan Hanson van het Vlaams Verbond van Tandartsen.

"Zestien is de ideale leeftijd om wijsheidstanden te laten verwijderen", zegt Stefaan Hanson, woordvoerder van het Vlaams Verbond van Tandartsen. "De tanden moeten eruit voor ze zich definitief in de kaak nestelen."

En dat gebeurt steeds meer. "Lelijke, kromme tanden zijn sociaal steeds minder aanvaard en niet functioneel. Wie bijvoorbeeld de grote tanden van z'n vader erft en de kleine kaak van z'n moeder, zal met plaatsgebrek kampen. De tanden gaan scheef staan, dus gebeurt de verwijdering van wijsheidskiezen preventief."

Zonder

Het is niet zo dat er meer mensen zijn met een te kleine kaak, zegt Hanson. "Er zijn zelfs steeds meer mensen die zonder wijsheidstanden geboren worden.

"Men vond het vroeger gewoon allemaal minder belangrijk. En door een slechtere hygiëne en verzorging hadden de mensen meer slechte tanden die er vroeger uit moesten, zo was er vanzelf meer plaats voor de wijsheidskiezen."

SofVa

.

Nu in het nieuws