Partijbestuur Open Vld bezegelt vandaag lot Leterme II

Print

Partijbestuur Open Vld bezegelt vandaag lot Leterme II

Het ziet ernaar uit dat Open Vld de stekker uit de federale regering-Leterme II trekt. De Vlaamse liberalen spreken openlijk over een vertrouwensbreuk, nu blijkt dat een onderhandelde oplossing voor BHV tegen vanmiddag om 14.15 uur niet mogelijk is.

De partij komt tot die conclusie nadat de vier andere meerderheidspartijen en premier Yves Leterme het eens raakten over een verklaring die de eerste minister deze namiddag in de Kamer zou voorlezen en over het voortzetten van de gesprekken na de plenaire zitting van het parlement.

Verklaring

De onderhandelaars gingen rond middernacht uit elkaar zonder onderhandeld akkoord. De vier meerderheidspartijen CD&V, PS, MR en cdH en de groenen raakten het wel eens over een verklaring die de premier in de Kamer zou moeten voorlezen.

Daarin zou inhoudelijk geen positie worden ingenomen over BHV, maar wel een engagement staan om de onderhandelingen voort te zetten en tot een oplossing te komen.

Vertrouwensbreuk

Bij de Vlaamse liberalen is echter te horen dat de inhoud van de verklaring totaal onvoldoende is en niet tegemoet komt aan de afspraken die eind vorig jaar werden gemaakt over een oplossing voor BHV tegen Pasen. De partij spreekt over niet minder dan een vertrouwensbreuk.

Scherprechter wordt donderdagvoormiddag het partijbestuur van de Vlaamse liberalen. Voorzitter Alexander De Croo zal de partijtop dan de situatie voorleggen en vragen een beslissing te nemen. Na het duidelijke standpunt van de voorbije weken en het feit dat de voorzitter nu al spreekt over een vertrouwensbreuk, lijkt het weinig waarschijnlijk dat het partijbestuur een ander oordeel velt.

Coalitiewissel?

Indien Open Vld de stekker uit Leterme II trekt, is de eerste minister niet verplicht om het ontslag van zijn regering aan te bieden aan de koning. Ook zonder Open Vld beschikt Leterme II nog over een zeer nipte meerderheid in het parlement.

CD&V, PS, MR en cdH bezetten samen nog 76 van de 150 Kamerzetels, al lijkt het gezien het communautaire onevenwicht weinig waarschijnlijk dat dit ook gebeurt. Leterme kan in theorie ook een coalitiewissel doorvoeren zonder dat daarvoor verkiezingen nodig zijn.Naar verluidt probeerden verschillende partijen woensdagavond om De Croo op andere gedachten te brengen. Dat lukte echter niet. Volgens sommige bronnen had ex-premier Jean-Luc Dehaene al eerder op de avond de vergadering verlaten.

Of premier Leterme de verklaring in de Kamer nog zal voorlezen indien Open Vld in de voormiddag de deur al heeft dichtgetrokken, is nog niet duidelijk.

Lees ook: Open Vld spreekt van vertrouwensbreuk

Nu in het nieuws