Patrick Janssens verdedigt blank schepencollege

“De allochtonen in de partijfracties zijn nog niet rijp om mee te besturen.” Met deze uitspraak verdedigde de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens zich tegen een opmerking van zijn Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb. Deze laatste vindt het ondenkbaar dat een schepencollega volledig blank kleurt.

wverhaert

"Bij de volgende gemeenteraadsverkiezing in België moet er diversiteit komen in het Antwerpse stadsbestuur. Ik vrees voor een probleem met de vertegenwoordiging van de diversiteitgraad als dat niet gebeurt”, zegt Janssens.

Voor deze bestuursperiode blijft hij bij zijn keuze voor een blank schepencollege. “In de partijfracties werken allochtonen, maar die hebben te weinig bestuurservaring. Ik heb geopteerd voor het sterkste team.“

Valkuil

Zijn Rotterdamse collega Aboutaleb wijst op een valkuil in de redenering van Janssens: “Een gebrek aan ervaring mag geen uitvlucht zijn om allochtonen niet te betrekken. In Rotterdam leven 174 nationaliteiten. Als enkel de autochtone gemeenschap bestuurt, heeft de stad geen toekomst.”

Integratie kan beter in Antwerpen. Janssens meent dat de allochtonen in het openbaar te weinig kritiek durven uiten op hun eigen gemeenschap. Toch kan het ook anders. “Ik stond perplex toen er vanuit de moslimgemeenschap openbaar commentaar kwam op Sharia for Belgium, een organisatie die de sharia-wetgeving wil invoeren in België. Een unieke gebeurtenis in Antwerpen.”

© 2010 – StampMedia – Vincent Van Nauw

Vastgoed

Jobs in de regio