1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vier torengebouwen verrijzen in omgeving stadspark

Turnhout is volop in ontwikkeling. Dat is duidelijk te zien aan de vele woonprojecten. Ook de omgeving van het Stadspark gaat grondig wijzigen. Het masterplan is klaar.

Naast de ‘Stadsparktunnel’ komt een ondergrondse parking voor 1.000 auto’s en 30.000 vierkante meter ruimte voor wonen en werken. Parking Muylenberg gaat ook grondig veranderen.

De stad hoopt dat de Vlaamse regering haar woord houdt en nog voor de zomer het fiat geeft voor de financiering van de ’Stadsparktunnel’ (zo’n 30 miljoen euro). Dat project en alles errond moet het uithangbord worden van de stad. Het masterplan is nu volledig klaar.

“Het groen van het Stadspark wordt doorgetrokken over de tunnel tot op de site van het ziekenhuis en de parking Snollaert”, zegt schepen van Ruimtelijke Ontwikkeling Dimitri Gevers (sp.a). “Het zand dat wordt uitgegraven voor de tunnel zal onder meer in het Stadspark gebruikt worden om speelelementen te creëren zoals een ‘speelbal’ (zie 3D-beeld, red.) aan de vijver.”

Nieuw is dat het masterplan een grote ondergrondse parking met plaats voor zo’n 1.000 auto’s plant, daar waar nu parking Snollaert is. Daarboven komen vier torengebouwen van samen zo’n 30.000 vierkante meter met veel groen ertussen.

“Een of twee gebouwen zouden eventueel door het ziekenhuis gebruikt kunnen worden. De andere gebouwen worden een mix tussen kantoren en wonen. We kijken nu al rond naar een mogelijke invulling. Ook voor de bussen en eventueel een latere tramlijn is er ruimte.” De tunnel moet klaar zijn tegen 2012. “De bouw daarvan moet tegen dan lukken, maar de gebouwen en parking zullen pas daarna volgen.”

Muylenberg

Nog opmerkelijk: de stad heeft recent beslist om voor de huidige parking Muylenberg een haalbaarheidsstudie op te starten. “We bekijken of die parking ook niet ondergronds kunnen brengen”, zegt Gevers. “Bovengronds komt dan een plein dat aansluit bij het Speelkaartenmuseum. Op de vrije ruimte denken we ook een vijftigtal woongelegenheden. Het is niet voor meteen, maar 2015 moet een realistische datum zijn.”

TV

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners