Sauwens: "Ook in Bilzen afspraken met bouwpromotoren"

Sauwens: Ook in Bilzen afspraken met bouwpromotoren

Sauwens: "Ook in Bilzen afspraken met bouwpromotoren"

Print
De afspraken die in de Vlaamse rand rond Brussel worden gemaakt met bouwpromotoren om zoveel mogelijk woningen aan Nederlandstaligen te verkopen, kunnen wel degelijk door de beugel. Dat zegt Vlaams parlementslid Johan Sauwens (CD&V), ook de burgemeester van Bilzen.

Bilzen zou in 2002 namelijk dezelfde methode hebben toegepast. Er werd toen een deal gesloten met een verkavelaar dat beschikbare woningen enkel voor kandidaten waren die op een lijst stonden, die was aangemaakt door de stad zelf. Er werd ook voorrang gegeven aan eigen inwoners en inwoners van Belgisch-Limburg.

"Dit protocol werd goedgekeurd door de gemeenteraad en aanvaard door de Vlaamse voogdijoverheid", steunt Sauwens de randburgemeesters. Daarom is het volgens hem ook mogelijk om de kennis van het Nederlands als voorwaarde in te schrijven.

Sauwens zal het protocol en de beslissingen van de gemeenteraad en het schepencollege overmaken aan zijn collega's in de rand. "Het moet hen in staat stellen verder volledig legaal woongelegenheid voor eigen inwoners te creëren, ook op de private markt."

Nu in het nieuws