Grote mars slachtoffers seksueel misbruik op Sint-Pietersplein?

Bernie McDaid en Olan Horne, twee Amerikanen die in het verleden seksueel misbruikt werden door katholieke geestelijken, plannen op 31 oktober een mars op het Sint-Pietersplein in Rome.

kscherpenberg

Het duo verwacht niet minder dan 50.000 demonstranten. "Voor het eerst in de geschiedenis kunnen de kinderen van deze misdaden uit de hele wereld samen één stem laten horen. Na deze dag zal de wereld dit probleem niet meer kunnen ontkennen."

De twee, die in 2008 al eens met paus Benedictus XVI spraken tijdens diens bezoek aan de VS, nodigen ook priesters uit. "Diep vanbinnen weten zij dat hun Kerk in vreselijke nood verkeert".

Horne en McDaid zullen op 31 oktober een vierstappenplan tot hervorming aanbieden. Er moeten onafhankelijke hoorzittingen georganiseerd worden over de manier waarop Rome met seksueel misbruik moet omgaan, menen ze. Ten tweede moeten seminaristen, priesters en bisschoppen ook effectief gescreend worden. Leken zouden dan weer bij bisschopsbenoemingen betrokken moeten worden en onderwijsprogramma's over seksueel misbruik moeten wereldwijd deel gaan uitmaken van de priesteropleiding.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio