Radicale moslims willen koning en premier weg

Het incident met extremistische moslimjongeren van Sharia4Belgium van woensdagavond blijft voor commotie zorgen. Hun Britse geestelijke leider roept zelfs op tot het opzijschuiven van koning Albert en premier Leterme.

kscherpenberg

Schrijver Benno Barnard zag woensdag hoe zijn lezing aan de Universiteit van Antwerpen werd verhinderd door radicale moslims. "Ik heb twintig jaar lang Filip Dewinter uitgemaakt voor fascist", zegt Barnard. "Ik was fout. De fascisten zitten bij de moslims. Dewinter had dus altijd al gelijk. En dat zegt een oude linkse jongen als ik."

Gisteravond vertelde Barnard in het Canvas-programma Phara dat hij in de loop van de dag opnieuw bedreigingen had ontvangen. Binnen de moslimgemeenschap wordt afwijzend gereageerd op de actie van Sharia4Belgium. "Er is geen enkel begrip voor deze actie. Dit was de slechts mogelijke manier om te reageren op islamhaters", zegt Mohamed Chakkar, coördinator van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen.

Burgemeester Janssens laat zijn juridische dienst onderzoeken welke stappen kunnen worden ondernomen tegen deze groepering. Sharia4Belgium maakt deel uit van de verboden Britse groepering Islam4UK. De woordvoerder daarvan, Anjem Choudary, roept op om koning Albert en premier Leterme af te zetten en hier een kalifaat te installeren.

Website offline

De website van Sharia4Belgium werd vrijdagochtend overigens offline gehaald.

SVW