Extremisten verhinderen islamdebat in Antwerpen (video's)

Tientallen jonge allochtonen maakten woensdagavond amok in een aula van de Universiteit Antwerpen (UA). De bekende Nederlandse schrijver Benno Barnard zou er een lezing over de islam geven. Die lezing kon uiteindelijk niet doorgaan.

wverhaert

Op uitnodiging van de vrijzinnige dienst van de UA zou Benno Barnard (foto), bekend om zijn kritiek op de islam, gisteravond een lezing houden onder de titel 'Lang leve God. Weg met Allah'.


We zijn op zoek naar mensen die getuige waren van het incident. Laat het onze reporter weten via hier@reageren.be

Barnard: "Er zaten tachtig mensen in de zaal, van wie de helft in gewaden. Ik was nog geen twee zinnen ver toen iemand riep 'je maakt geen grappen over de islam'. Daarna begon de hele groep 'Allah akhbar' (Allah is groot) te roepen." De jongeren bestormden vervolgens het podium.

De politie, al discreet aanwezig op de Stadscampus van de universiteit, riep versterking op. De organisatie zette het debat stop. Niemand werd opgepakt. Barnard is diep teleurgesteld. "Zonder de politie en mijn eigen lijfwachten lag ik nu in het ziekenhuis."

(Foto: BFM)

Klacht indienen

Een erg ontdane Barnard is van plan om klacht in te dienen. Enerzijds wegens broodroof, omdat zijn lezing niet kon doorgaan. Anderzijds wegens intimidatie en bedreiging.

"Het is niet te geloven dat je anno 2010 nog voor je veiligheid moet vrezen omdat je je kritisch durft uit te laten", reageert hij. "Bovendien heb ik niet eens extreme dingen te vertellen."

Rector

Ook de rector van UA, Alain Verschoren, is ontgoocheld. Hij betreurt het dat een sessie rond religie en geloof die een mogelijkheid biedt tot dialoog en open debat, niet kon doorgaan.

Bekijk twee filmpjes via YouTube:

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio