Maingain vergelijkt Bourgeois met Duitse bezetter

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) besloot dinsdag om net als zijn voorganger, Open Vld'er Marino Keulen, de drie waarnemende burgemeesters van randgemeenten Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem niet te benoemen. Olivier Maingain, de voorzitter van het FDF, schiet met scherp. Vicepremier Didier Reynders doet er nog een schepje bovenop. Hij noemt Bourgeois een gevaarlijk politicus.

kscherpenberg

"Waar gaan we naartoe? Dit zijn - en ik durf een sterke uitdrukking gebruiken - praktijken die de Duitse bezetting waardig zijn. Het is zoals men tijdens de bezetting burgemeesters benoemde omdat ze de bondgenoten zijn van de bezetter", laat hij optekenen in La Libre Belgique.

Lees ook: Bourgeois: "Ik heb geen fiat nodig voor mijn beslissing"

Maingain meent dat het zelfs de geestestoestand van de N-VA is. "En dat is ondraaglijk. Als de verkozenen het Vlaamse gezag niet behagen, moeten ze verwijderd worden...", klinkt het nog.

Wachten op Dehaene

Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) reageert ontzet. "Kwetsend en totaal ongepast, die vergelijking", vindt hij. De Vlaamse partijen eisen dat MR-voorzitter Didier Reynders afstand neemt van de uitspraken van Maingain, maar die weigert dat voorlopig.

"Ik neem afstand van een zeer slechte en gevaarlijke beslissing van Geert Bourgeois. Het is zeer gevaarlijk om zo iemand als minister te hebben", aldus de minister van Financiën.

Vlaams minister Ingrid Lieten (sp.a) beweert dat de Vlaamse regering nog afstand kan doen van de beslissing van Bourgeois. "We moeten nu het hoofd koel houden en niet olie op het vuur gooien. We wachten op het voorstel van Dehaene en dan zal wel blijken of de beslissing van Bourgois daarmee in tegenstrijd is of niet", zei ze op Radio 1.

Vlaams Belang niet verbaasd

Het Vlaams Belang is niet verschrokken van de vreselijke vergelijking van FDF-voorzitter Maingain. "Als er één partij is die zich voortdurend bezondigt aan nationaal-socialistisch jargon, dan is het immers het FDF zelf. Het is die partij die al jaren de voortrekker is van een Brusselse 'Ansluss-politiek' ten aanzien van de Vlaamse Rand omdat Brussel meer 'Lebensraum' nodig zou hebben", klinkt het in een mededeling.

Vastgoed

Jobs in de regio