"Rechtvaardige Rechters 75 jaar in Maaseik verborgen"

Maaseik nodigde donderdag de lokale media uit voor een persconferentie, maar kreeg prompt de hele wereldpers over zich heen. Het persbericht stelde dat het vermiste paneel 'De Rechtvaardige Rechters' was teruggevonden... in Maaseik. Maar het persbericht bleek bewust 'fake', en dat is toevallig het thema van de volgende Erfgoeddag.

kscherpenberg

Het verhaal dat Maaseik had willen vertellen, ging als volgt: "Op 22 maart 2010 ontving burgemeester Jan Creemers een brief met een zeer merkwaardige inhoud uit Australië. De brief onthulde een lang verborgen geheim. Fier kan de stad Maaseik melden dat het vermiste paneel van 'De Rechtvaardige Rechters ' in 1935 vervoerd werd naar Maaseik en hier tot op 22 maart 2010 goed verborgen werd. Het paneel wordt op dit moment onderzocht door een wetenschappelijk team om de echtheid te controleren. Graag nodigen wij u uit voor een persconferentie op 26 maart 2010 om 11 uur in het administratief centrum van Maaseik."

De Rechtvaardige Rechters is het paneel van het Lam Gods, een drieluik geschilderd door de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck, dat in april 1934 gestolen werd uit de Sint-Baafskathedraal in Gent. De diefstal is één van de meest mysterieuze kunstroven ooit.

In november 2006 loofde toenmalig Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux 20.000 euro uit voor wie kon aanwijzen waar het paneel zich bevindt.

GW

Vastgoed

Jobs in de regio