Meer dan helft werklozen Halle-Vilvoorde is niet-Nederlandstalig

Meer dan de helft van de werkzoekenden in Halle-Vilvoorde spreekt geen Nederlands. Dat maakte parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) bekend.

jlenaerts

Demesmaeker (foto) vroeg hiervoor cijfers op bij partijgenoot en Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. Uit die cijfers blijkt dat er vorig jaar 16.118 werklozen in Halle-Vilvoorde waren. Hiervan was 54.3 procent niet-Nederlandstalig: 38 procent was Franstalig en 16.3 procent had een andere moedertaal dan Nederlands of Frans.

Het aantal niet-Nederlandstalige werkzoekenden komt vooral voor in faciliteitengemeenten als Drogenbos (91.6 procent), Kraainem (90.4 procent) en Linkebeek (90.5 procent). Ook gemeenten die vroeger weinig anderstalige werklozen hadden, zien een toename zoals in Affligem (van 21.2 procent in 2007 naar 23.1 procent in 2009) en Herne (van 26 procent naar 35 procent). Demesmaeker spreekt dan ook van "de ont-Nederlandsing van de Vlaamse rand".

Taalcursus

In 2009 is het aantal anderstalige werklozen dat een taalcursus Nederlands volgt met 15 procent gestegen. N-VA is tevreden over die toename, maar vindt dat nog steeds te weinig werkzoekenden zich inschrijven voor een taalcursus. "We moeten vaststellen dat amper 1 op 10 anderstalige werklozen een taalopleiding volgt. Dat is een spijtige zaak, vooral omdat ze daarmee hun eigen kansen op de arbeidsmarkt verkleinen", besluit Demesmaeker.

MEER OVER Mark Demesmaeker