Brandweer moet op zoek naar vrijwilligers na lastige ingangsproeven

Print
Brandweer moet op zoek naar vrijwilligers na lastige ingangsproeven

Brandweer moet op zoek naar vrijwilligers na lastige ingangsproeven

Stekene - De brandweer van Stekene is op zoek naar vrijwilligers. Moeilijke ingangsproeven en een dalend engagement liggen aan de basis voor het nijpende tekort aan kandidaten.

Brandweerschool

"De ingangsproeven blijken voor veel mensen een probleem te zijn", stelt commandant Patrick Braem (60) vast. "De kandidaten moeten enkele fysieke testen afleggen, een opstel schrijven en drie praktische proeven tot een goed einde brengen. Onze examens zijn zeker niet van de moeilijkste, maar toch slagen er maar weinigen in. Na de proeven volgt een opleiding aan de brandweerschool, dus we kunnen niet zomaar iedereen laten slagen." Ook het verloop bij de vrijwilligers neemt steeds toe. "Sommigen haken na een jaar al weer af", zegt Braem. "Het korps investeerde dan al duizenden euro's in de opleiding. Veel mannen beseffen niet dat je als brandweer ook wat moet opofferen, en kiezen na een tijdje voor hun familie."

Voor het korps wordt het ook steeds moeilijker om bij een alarm genoeg manschappen in de kazerne te krijgen.

Zelfstandigen

"Twintig jaar geleden bestond het team voor tachtig procent uit zelfstandigen en gemeentepersoneel", becijfert Braem. "Die mannen konden hun winkel 'onder de kerktoren' meteen sluiten bij een noodsituatie. Vandaag zijn de zelfstandigen in het korps nog op een hand te tellen."

De dienstchef pleit voor een echt statuut van vrijwillig brandweerman. "Veel werkgevers weigeren hun personeel te laten vertrekken als er een brand uitbreekt. Daardoor is het overdag soms moeilijk om genoeg manschappen op post te krijgen. Voor technische zaken is dat geen ramp, maar bij een huisbrand kan dat dramatische gevolgen hebben. Als de werkgever niemand wil laten gaan, speelt de grootte van het korps nauwelijks nog een rol. "

Bert Foubert

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio