"Homo’s krijgen opnieuw schrik in Antwerpse straten"

Antwerpen bouwde de afgelopen jaren een reputatie van homovriendelijke stad op. Ze was bijvoorbeeld gaststad voor de Eurogames. Maar de jongste tijd neemt de homofobie almaar meer toe.

ghouben

Nico Volckeryck en Carim Bouzian zijn bezorgd en hopen met hun manifest minstens het debat aan te zwengelen over homofilie binnen de moslimgemeenschap.. “De overheid en de homoverenigingen treden te laks op”, zeggen ze.

Volckeryck en Bouzian pleiten voor een strengere aanpak van homohaters binnen de allochtone gemeenschap. Beiden waren diep geschokt door de gewelddadige dood van de achttienjarige Layla Hachichi. Haar ouders hadden een gebedsgenezer ingeschakeld om haar te ’genezen’ van haar homofilie.

Hun manifest kwam tot stand na overleg met homofiele Marokkaanse mannen die anoniem wensen te blijven.

Naar Marokko

Bouzian: "Zij riskeren represailles. Hun familie kan ze uitsluiten of naar Marokko sturen. Ik ken zoveel jongeren die naar Marokko zijn gestuurd."

"Ik word zelf al vier jaar lang bedreigd en uitgescholden."

Weer achteruit

Volckeryck: "Ik ben al van mijn negentiende bezig met homorechten. De jongste jaren ervaar ik dat het weer achteruitgaat. Homo’s voelen zich niet meer veilig."

Hand in hand?

"Enkele jaren geleden was het de normaalste zaak dat mannen hand in hand over straat liepen in Antwerpen. Nu kijken ze wel uit voor ze dit doen. We staan bijna terug op de plek waar we 25 jaar geleden waren vertrokken."

Lees meer in de maandageditie van Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio