Mobiel internet in België hinkt achterop

België behoort momenteel nog tot één van de zwaksten in de klas als het om het gebruik van het mobiel internet gaat. Dat zegt Senator Marc Verwilghen.

ssimons

Zo had slechts 3% van de Belgische gezinnen in 2009 mobiel internet met lage snelheid (2G of GPRS). In Duitsland gaat het om 11%, in Frankrijk 7%, in Luxemburg 6%, in het Verenigd Koninkrijk 4% en in Nederland 1%.

Bij de operatoren van hun kant zegt Proximus momenteel 94% van de bevolking 3G te kunnen aanbieden en Mobistar 78%. Base biedt momenteel nog geen 3G aan.

Tarieven

Verwilghen stelt vast dat het 3G-netwerk momenteel goed ontwikkeld is in de grote Belgische steden en agglomeraties en weinig ontwikkeld in landelijke gebieden waar de aansluiting van mobiele toestellen op het 3G-netwerk heel belastend is voor de batterij van het toestel.

"Dit zorgt bijgevolg voor een pover resultaat. Ook zijn de toestellen nog vaak zeer duur en zijn de mobiel-internettarieven van de operatoren nog (te) hoog. Met de komst van de iPhone en andere toestellen werden al nieuwe tariefplannen voorgesteld die aangepast werden aan het downloaden van gegevens via mobiele toestellen, maar deze blijven nog te hoog", klinkt het.

Verwilghen is toch opgetogen om van minister Van Quickenborne te vernemen dat dankzij de nu legale koppelverkoop, gesofisticeerde toestellen tegen betaalbare prijzen worden aangeboden. Ook belooft Van Quickenborne dat na de zomer de procedure zal opgestart worden om een vierde 3G-licentie beschikbaar te maken.

Dagelijks nieuws op je iPhone via www.hbvl.be/iphone en www.gva.be/iphone

Vastgoed

Jobs in de regio