Verlenging R6 kan starten

De voorstanders van de doortrekking van R6 tot in Bonheiden krijgen het gelijk aan hun kant. Met de voltooiing van de laatste onteigening op het tracé is de laatste hindernis van de baan.

bclippeleyr

Terwijl arbeiders in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) Antwerpen van de Vlaamse overheid al enkele maanden bezig zijn met de beveiliging van het kruispunt met Heisbroekweg, rezen al in de eerste dagen van dit jaar de geruchten dat ook de weg voor de doortrekking van R6 was geruimd.

“Recent heeft het aankoopcomité de laatste vereiste onteigening kunnen realiseren”, kan AWV-woordvoerster Erika Decorte dat woensdag ook bevestigen.

“Bedoeling is dat het dossier voor de doortrekking tot aan de N15-Putsesteenweg in Bonheiden nog dit najaar wordt aanbesteed, zodat de werkzaamheden in de loop van volgend jaar kunnen opstarten. Enige voorwaarde hiervoor is dat ons programma door de bevoegde minister wordt goedgekeurd. Die beslissing valt binnen enkele weken.”

Dertien miljoen euro

Dertien miljoen euro denkt AWV Antwerpen nodig te hebben om de R6 met een drietal kilometer te verlengen tot net voor de grens met Peulis (Putte). Van dat plan is al ruim dertig jaar sprake, maar onder meer de belofte van toenmalig verkeersminister Steve Stevaert (sp.a) werd niet hard gemaakt.

Tunnel

Na aandringen van Katelijne bij zijn opvolger Kris Peeters (CD&V) kon wel eerst een principieel tracé en vervolgens een ontwerp worden vastgelegd. Volgens dit ontwerp loopt de R6 vanaf de Mechelsesteenweg in Katelijne door op een verhoogde berm, met in elke rijrichting een rijstrook, tot naast de firma Verworst aan de Putsesteenweg in Bonheiden.

De gewestweg kruist eerst de Mechelsesteenweg die er onderdoor loopt en vervolgens de Berlaarbaan aan drukkerij Bulteel, waar een rotonde het verkeer op de kruising in goede banen moet leiden.

Een tunnel in beide richtingen moet fietsers veilig voorbij dit punt loodsen. Verderop is er dan de kruising met Heiken, dat er zal doodlopen, en via een brug over de Bergstraat gaat het voort richting Putsesteenweg.

Jan Van de Poel

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio