Almaar meer allochtone Spanjaarden komen naar Antwerpen

Almaar meer allochtone Spanjaarden komen naar Antwerpen

Almaar meer allochtone Spanjaarden komen naar Antwerpen

Print
Antwerpen - Steeds meer allochtone Spanjaarden zakken door de economische crisis af naar Antwerpen omdat de werkloosheidsvergoedingen in Spanje beperkt zijn in de tijd en in België niet. Dat zegt de Antwerpse senatrice Nahima Lanjri (CD&V).

“In Stella Maris - een secundaire school in Borgerhout - bestond twee maanden terug bijna de helft van de nieuwkomers uit Spanjaarden van (meestal) Marokkaanse komaf. Het OCMW meldt mij dat momenteel in Antwerpen 175 Spanjaarden steun vragen en dat is zeer veel. En bij de Antwerpse migratiedienst komen 5 aanvragen per dag binnen van vreemdelingen binnen die in Spanje langdurig mogen verblijven, maar toch naar hier afzakken."

Knelpuntberoep

Volgens Lanjri is dit het gevolg van de economische crisis: “In Spanje zijn de werkloosheidsuitkeringen beperkt in de tijd, in België niet. Daarom komen al deze mensen naar hier. Als ze de Spaanse nationaliteit hebben, volstaat het om hier één dag te werken om dop te krijgen."

"De grootste groep echter komt wel uit Spanje maar heeft niet de Spaanse nationaliteit, zij mogen hier blijven als ze werk vinden in een knelpuntberoep. En of dat wel écht werk is, is maar zeer de vraag. In Brussel werden al 12 firma’s ontdekt die attesten van tewerkstelling uitschreven, maar niets deden. Als wij ons sociaal systeem willen redden zullen we daar iets moeten aan doen."

Lanjri legde de problematiek voor aan staatssecretaris voor Migratie Melchior Wathelet (cdH). ”Die zegde dat men deze Spanjaarden hier pas na vijf jaar verblijf controleert. Veel te laat! Er is echt te weinig controle op wie hier een verblijfsvergunning krijgt. Merkwaardig is voorts dat Wathelet helemaal niet weet hoeveel Spanjaarden, al dan niet van allochtone afkomst, in België werkloosheidsvergoedingen of OCMW-steun genieten. Dat moet dringend veranderen.”

JDW

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio