Crisis doet 700 zelfstandige elektrohandels stoppen

Print
De crisis heeft lelijk huis gehouden bij de zelfstandige elektrohandelaars die niet zijn aangesloten bij een keten. Zevenhonderd van hen hebben vorig jaar het licht uitgedaan, zegt topman Tonny Van Doorslaer van de groep Spector/Photo Hall. Geschat wordt dat er maar een achthonderd overblijven.

De sector van de elektrohandel staat al enige tijd onder druk. De producten worden steeds goedkoper. Zo zakten bijvoorbeeld televisies met 30% in prijs. Dat betekent dat er steeds meer moet worden verkocht om toch dezelfde omzet te halen.

Voor de pure zelfstandigen die het zonder hulp van een keten moeten stellen, snijdt de crisis nog zwaarder. Van elk toestel komen steeds meer versies op de markt. Dat maakt dat ze extra moeten investeren in opslagruimte en voorraden. Bovendien kunnen ze desgevallend steeds minder zelf repareren als er iets schort, nu steeds meer zaken digitaal zijn. Wat maakt dat ze zelfs hun laatste troef kwijt zijn.

Carrefour

De crisis laat echter ook de grote spelers niet onberoerd. Zo staat de distributie van elektronica bij Carrefour ter discussie. Bovendien sluit de groep sowieso een reeks vestigingen.

"We volgen dat want die groep heeft toch een marktaandeel van 15%. Daarmee is ze de belangrijkste aanbieder na Media Markt", zegt Van Doorslaer nog.

Photo Hall zelf zag zijn omzet vorig jaar met 9,4% terugvallen. Bij het Luxemburgse zusterbedrijf Hifi International daalde het verkoopcijfer zelfs met 11,8%.

Toch gaat Photo Hall dit jaar vier nieuwe winkels openen. Drie ervan nog voor Pasen, eentje in het najaar.

Photo Hall heeft nu negentig winkels in België.

Johan VAN GEYTE

.

Nu in het nieuws