Buizerds sterven door vergiftiging

Buizerds sterven door vergiftiging

Buizerds sterven door vergiftiging

Print
Bornem - Twee buizerds werden het voorbije weekend dood teruggevonden in de Planterijen in Mariekerke (Bornem). Eén buizerd lag nog stuiptrekkend in de wei. De drie roofvogels bleken vergiftigd. De politie en het Agentschap voor Bos en Groen zijn een onderzoek gestart.

“Iemand uit de Kraaihoevewijk had een buizerd zien liggen in een van de weiden en heeft ons een seintje gegeven. We vonden uiteindelijk drie buizerds en stelden vast dat in de omgeving kadavers lagen van een houtduif en een waterhoen, die wellicht als lokaas moesten dienen”, zeggen de leden van Natuurpunt, die na de oproep ter plekke kwamen.

Voor Natuurpunt is dit geen toeval en lijkt het eerder op doelbewust uitroeien van beschermde roofvogels. Het afmaken van de vogels neemt zelfs ‘epidemische’ vormen aan volgens de natuur- en milieuvereniging. “De roofvogelpopulatie leek zich in deze streek te herstellen, en nu dit”, zeggen de aangeslagen leden.

Geen bewijzen

Bewijzen die naar de daders moeten leiden, heeft Natuurpunt niet. Ook haar vermoedens over de mogelijke daders houdt de vereniging angstvallig voor zich.Ze hoopt wel dat het onderzoek dat zowel de lokale politiezone Klein- Brabant als het Agentschap voor Natuur en Bos voeren, samen met de aansluitende onderzoeken van de dode vogels sporen naar de daders opleveren.

Steun

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft bij een inspectieronde maandag nog eens twee gedode roofvogels gevonden. Natuurpunt hoopt met deze alarmkreet steun te vinden bij de vier ‘wildbeheerseenheden’ in de regio opdat ze mee zouden ijveren om aan die wanpraktijken een einde te stellen.

“We verwachten ook vanuit politieke hoek een signaal om daarop aan te dringen bij de wildbeheerseenheden”, meldt Natuurpunt.

Taf PAUWELS

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio