"Arbeidsmarkt gaat zich lichtjes herstellen"

Arbeidsmarkt gaat zich lichtjes herstellen

"Arbeidsmarkt gaat zich lichtjes herstellen"

Print
De arbeidsmarkt in België zou het de komende maanden beter gaan doen. Dat blijkt uit de Manpower Barometer voor tewerkstelling.

De werkgevers vermoeden dat ze in het komende kwartaal meer mensen in dienst kunnen nemen dan dat ze moeten ontslaan. Dat is een goed vooruitzicht, maar Manpower blijft voorzichtig.

"We spreken over de netto-tewerkstelling, wat betekent dat we het verschil maken tussen het aantal verwachte ontslagen en het aantal verwachte indienstnemingen", aldus Walter Deprins van Manpower. Zeven procent van de werkgevers denkt dat er nieuwe banen bijkomen, vier procent verwacht dan weer dat er nog ontslagen zullen vallen. Dat is een verschil van 3 procent, een stijging tegenover vorige kwartalen. "88 procent van de bedrijven verwacht bovendien niets te doen met hun personeelsbestand, dus ook geen ontslagen", klinkt het.

De werkgelegenheid zou zich in het hele land en in bijna twee derde van alle sectoren lichtjes herstellen. Vooral de energiesector, de bouw, de productiebedrijven en de publieke sector zouden het de komende maanden goed doen.

Buitenland

"In vergelijking met het buitenland doen we het iets beter ten opzichte van Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Zwitserland. We zitten eigenlijk in de middenmoot. De noordelijke landen doen het een stuk beter dan wij, de zuidelijke een stuk slechter", besluit Deprins.

.

Nu in het nieuws