Geboortepremie en kindergeld sneller betaald

Geboortepremie en kindergeld sneller betaald

Geboortepremie en kindergeld sneller betaald

Print
Vanaf 1 april kunnen ouders na een geboorte sneller genieten van de geboortepremie, de kinderbijslag en andere voordelen, onder andere bij de mutualiteiten. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom heeft daarvoor de procedure vereenvoudigd.

Van de 120.350 kinderen die vorig jaar in ons land geboren werden, kwamen 85.125 (70%) ter wereld in een andere gemeente dan die waar ze gaan wonen.

Week sneller

Vandaag moet de gemeente waar het kind geboren is, alle gegevens en officiële akten per post doorsturen naar de gemeente waar het kind gaat wonen. Daar wordt de baby dan in het rijksregister ingeschreven.

Die omslachtige procedure kan voor weken vertraging zorgen. “Vanaf 1 april kunnen gemeenten die dat wensen, instappen in de nieuwe, vereenvoudigde procedure: de gemeente waar het kindje geboren is, mag dat kindje onmiddellijk zelf inschrijven in het rijksregister. Zo wordt veel tijd bespaard”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld).

Gevolg is dat kersverse ouders minstens een week sneller hun geboortepremie (1.130 euro voor het eerste kind), hun kinderbijslag (83,40 euro voor het eerste kind) en alle andere premies en voordelen, onder andere bij de mutualiteit, krijgen. De meeste premies worden immers pas uitgekeerd na inschrijving in het rijksregister.

YL

MEEST RECENT