Hoofd oceanografische dienst Chili ontslagen

Hoofd oceanografische dienst Chili ontslagen

Hoofd oceanografische dienst Chili ontslagen

Print
In het Zuid-Amerikaanse land Chili is de baas van de oceanografische dienst de laan uitgestuurd. Zijn kop moest rollen omdat er geen nationaal tsunami-alarm was gegeven na de verwoestende aardbeving van vorige zaterdag.

Als dat alarm er wel was geweest, waren er wellicht veel minder mensen verdronken. De oceanografische dienst maakt deel uit van de zeemacht.

De bevolking heeft echter ook heel wat kritiek op de overheid. Zo zou de hulpverlening te laat op gang zijn geschoten. In bepaalde regio's zouden er nog steeds getroffen mensen op de eerste hulp aan het wachten zijn.

Naschokken

Ook bij het inschatten van het aantal doden werd er flink geblunderd. Zo was er eerst sprake van bijna 800 doden. Dat werd later teruggeschroefd tot 452. Wel zijn er nog steeds honderden vermisten.

Artsen waarschuwen intussen dat er een verhoogde kans is op hepatitis en tetanus door de hopen puin, wrakstukken en de tonnen rottende vis in de straten. Heel wat mensen zouden met open wonden door dat puin lopen. Vrijdag ging er een vaccinatiecampagne van start.

Bovendien is er een gebrek aan medicijnen omdat de meeste apotheken geplunderd zijn. Het land wordt ook nog steeds getroffen door naschokken.

MEEST RECENT