Armoedeprobleem wordt groter: "60 uithuiszettingen per dag"

Armoedeprobleem wordt groter: 60 uithuiszettingen per dag

Armoedeprobleem wordt groter: "60 uithuiszettingen per dag"

Print
Elk jaar worden er meer gezinnen en alleenstaanden uit hun huis gezet. Dat zegt Vlaams parlementslid en burgemeester van Bilzen Johan Sauwens (CD&V). Op één jaar tijd is het aantal uithuiszettingen verdubbeld. In 2008 ging het om 30 dossiers per dag. Twaalf maanden later bleken dat er al 60 te zijn.

Sauwens voorspelt dat het aantal uithuiszettingen in 2010 nog hoger zal liggen. Het armoedeprobleem moet volgens de man dan ook hoognodig worden aangepakt. Volgens hem kan dat echter alleen wanneer er op alle beleidsniveaus wordt samengewerkt.

Uit cijfers voor de stad Bilzen blijkt dat er in 2009 6 gezinnen effectief uit hun huis gezet werden. In de eerste twee maanden van 2010 zijn er dat er al 4. Sauwens zegt dat de gemeente zelfs extra containers heeft moeten aankopen om de spullen van mensen die uit hun huis zijn gezet te bewaren.

Schuldbemiddeling

Sauwens meent dat het hoge cijfer niet alleen te wijten is aan de economische crisis. Het zouden ook de hoge huurprijzen, afbetalingen en elektriciteit- en gasrekeningen zijn die ervoor zorgen dat mensen niet langer rondkomen met hun inkomen. Volgens Sauwens worden de sociale diensten dan ook overstelpt met nieuwe aanvragen voor financiële steun.

Nu in het nieuws