Jongeren vanaf 2013 welkom in Liers klooster

Jongeren vanaf 2013 welkom in Liers klooster

Jongeren vanaf 2013 welkom in Liers klooster

Lier - Toerisme Vlaanderen gaat een deel van het voormalige klooster van de Zwartzusters-Augustinessen aan de Volmolenstraat in Lier tot een jeugdherberg ombouwen. Daar is 2,2 miljoen euro mee gemoeid.

In Lier is er al enkele jaren een acute vraag naar een infrastructuur voor jeugdverblijf, voornamelijk voor het organiseren van cultuurklassen. Gangmaker achter het project voor de bouw van een jeugdherberg is niet toevallig de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, die vlak bij het klooster ligt.

"Momenteel gebruiken we tien lokalen van het klooster om les in te geven", zegt academiedirecteur Freddy Mariën. "In de toekomst willen we in dat gebouw ook zomeracademies podiumkunsten organiseren en muzische vormingsklassen voor basisscholen aanbieden. In plaats van bijvoorbeeld een week op bosklassen te gaan, komt zo'n school dan een week naar hier. Voor beide initiatieven is een jeugdherberg noodzakelijk."

Toerisme Vlaanderen stapt mee in dit project en investeert in de verbouwing van een deel van het voormalig klooster tot een moderne jeugdherberg met 78 bedden. Het gaat enkel om de vleugel langs de Volmolenstraat. De stad Lier draagt die aan Toerisme Vlaanderen over. De jeugdherberg zou in de loop van 2013 opengaan en de verbouwing zal Toerisme Vlaanderen 2,2 miljoen euro kosten.

Op dit moment is er nog geen exploitant voor de jeugdherberg. Toerisme Vlaanderen zal daarvoor binnenkort een oproep doen. Het gaat om een erfpachtrecht voor 33 jaar. De vzw Eduard Bressinck, die samen met de academie het idee van een jeugdherberg lanceerde, heeft nog niet beslist of zij kandidaat is. "Veel zal afhangen van de voorwaarden die Toerisme Vlaanderen stelt", zegt gedelegeerd bestuurder Bart De Vos. Freddy Mariën meent alvast dat de vzw niet in aanmerking komt.

CHRIS VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio