"Parket Leuven verantwoordelijk voor blunders in zaak-Van Uytsel"

"Het parket en de onderzoeksrechter in Leuven zijn minstens mee verantwoordelijk voor mogelijk gemaakte fouten in het onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel. Even duidelijk is dat het parket van Leuven in haar communicatie vals heeft gespeeld door flagrante onjuistheden openbaar te maken", zegt Jean-Marie Dedecker (LDD).

wverhaert

"Vorige week hebben we al gewaarschuwd dat het 'interne onderzoek', van directeur-generaal Paul Van Thielen, een CD&V onderonsje zou worden", zucht Dedecker. "Daarop heeft minister van justitie De Clerck het incestueus onderzoek laten stilleggen en er het Comité P mee belast. Daardoor neemt de minister opnieuw het justitieapparaat in Leuven in bescherming, aangezien het Comité P alleen bevoegd is voor de politie."

"De Clerck heeft blijkbaar niet de politieke moed om voor een parlementaire onderzoekscommissie gaan. De minister was er ook opvallend snel bij om te zeggen dat er geen sprake is van een tweede Dutroux dossier, hoewel het onderzoek nog moet worden opgestart.”

Eerst onderzoek naar lekken

“Ik vrees dat men naar aloude gewoonte weer de ‘kleine politieman’ zal laten opdraaien voor fouten die op een hoger niveau gebeuren. Dit is in het verleden al meer gebeurd", zegt Kris Daels, veiligheidsexpert LDD.

"Als mijn informatie juist is, dan is men zelfs reeds een onderzoek gestart om na te gaan wie het geheim en vertrouwelijk politierapport heeft gelekt. Dit onderzoek is dus reeds opgestart nog voor het onderzoek naar de gemaakte fouten. Zo zie je maar eens wat er voor de overheid het meest belangrijk is.”

Onderzoekscommissie

LDD blijft aandringen op een parlementair onderzoek. "Ons land heeft de laatste jaren heel zwaar geïnvesteerd in onze veiligheidsdiensten en we weten nu dat de opgevoerde ‘good news show’ over de politiehervorming met heel veel korrels zout moeten genomen worden."

"Als de regering de politieke moed niet heeft om in dit dossier tot op het bot te gaan, kan ze minstens het fatsoen hebben om ook in dit dossier de rol van het gerechtelijk apparaat door te lichten. Dit onderzoek kan gebeuren door de Hoge Raad voor Justitie."

Vastgoed

Jobs in de regio