Kortrijk pakt punt tegen 9 Mechelaars: 1-1

Kortrijk pakt punt tegen 9 Mechelaars: 1-1

Kortrijk pakt punt tegen 9 Mechelaars: 1-1

Print
Interessant duel, KV Mechelen - Kortrijk, met een thuisploeg die moest winnen om nog enigszins uitzicht te houden op de eerste play-offs, en een bezoekende ploeg die moest winnen om meteen al een flinke optie te nemen op diezelfde play-offs. En spektakel kregen we: een smakelijke eerste helft dankzij Malinwa, een smakelijke twee dankzij de scheids.

KV Mechelen - KV Kortrijk kreeg extra pigment door het feit dat Georges Leekens een soldaat uit het trainersgild is die ze in Mechelen simpelweg niet moeten. Op de tribunes wrijven ze hem er een teveel aan opportunisme aan, en het cynisme van een ouwe vos die liever aan kansberekening doet dan wat opwinding in de keet te brengen. In Mechelen wilden ze gisteren dus maar wat graag winnen van het Kortrijk van Leekens.

Doctrine

Een groot deel van de eerste helft leek het erop dat Malinwa weer een Anderlechtje zou doen. Want net als een week geleden in het Astridpark voetbalde KV volgens de wetten van het betere combinatievoetbal: balletje vlot van voet tot voet, samenspel fris van de lever en op gezette tijden een kans waarvan een mens zegt "nou, is dat me even een kans". Maar dus ook: falen in de afwerking. In het eerste kwart van de match bijvoorbeeld was Aloys Nong twee keer pijnlijk dicht bij de openingsgoal, en ook daarna waren er nog mogelijkheden.

En Kortrijk? Dat voetbalde volgens de Leekens-doctrine. Dat wil zeggen: niet bulkend van de creativiteit en al evenmin gehaast om fleurig aanvalswerk te verzinnen. Maar als het prikte, dan wel gevaarlijk.

Enfin, wij waren al spreekwoorden over deksels en neuzen aan het verzinnen toen plots ene Joachim Mununga besloot dat het welletjes was geweest. De wispelturige KV-vedette reet met een geniale actie de centrale as van Kortrijk aan flarden, en zag Tom Soetaers vrijstaan. Die lokte koelbloedig Verbauwhede uit en de bal in doel: 1-0. Knap, heel knap.

Twee keer rood

Het begin van de tweede helft was minder opwindend. Maar toen kwam de scheidsrechter. Met nog een klein halfuur te spelen tastte Benonie Burie naar zijn achterzak. Niet om wat jeuk ter hoogte van de eigen achtersteven te verjagen, wél om rood te trekken. Twee keer. Op twee minuten tijd. Eerst was er Nong, die voor een vuistslag van het veld moest. Daar was wel iets van, al kon je die slag net zo goed interpreteren als een wat flauw afwerend gebaar.

En dan was er Mununga, die alleen op Verbauwhede af mocht, en dat met iets te veel voeten vooruit deed. Opnieuw rood, gilde Burie, en daar had de man wat ons betreft gelijk in. Alleen: dan had hij nóg zo'n rood karton mogen trekken, want Verbauwhede ging ook niet bepaald als een onschuldig koorknaapje naar die bal. Enfin, heel Malinwa furieus, want op dat eigenste moment rinkelde één gedachte door 11.000 hoofden: daar knapt de top zes-droom. Want inderdaad, met twee man minder en een volledige aanvalslinie onthoofd, kon KV het niet langer bolwerken

Al snel stond de 1-1 op de bordjes. Dat knappe afstandsschot van Ciman zal straks in de debatten allicht ondergesneeuwd raken door het gekrakeel over de twee rode kaarten. In de slotfase scoorde Kortrijk nog eens, maar die goal werd afgekeurd door Burie. Het bleef dus 1-1: Leekens lachte zoals hij altijd lacht: niet schaterend, wel in z'n vuistje.

Jeroen MARIS

Scheidsrechter: Burie.
Toeschouwers: 11.000.
KV MECHELEN: Biebauw, Chen, Biset, Ivens, Ghomsi, Persoons, Buyens, Soetaers, Gorius, Mununga, Nong.
KV KORTRIJK: Verbauwhede, Capon, Vandenbroeck, Ciman, Hempte, Kums, Pavlovic, De Beule, Messoudi, Sawaneh, Benteke.
Doelpunten: 37' Soetaers (1-0), 75' Ciman (1-1).
Gele kaarten: Ciman, Van Goethem.
Rode kaarten: 64' Nong (fout), 66' Mununga (fout).
Vervangingen: 60' Kums door Benko, 70' Soetaers door Geudens, 80' Gorius door Rossini, 87' Messoudi door Verbrugghe, 88' Persoons door Van Goethem.

MEER VOETBALNIEUWS