Herstellingswerken Buizingen maandag afgerond

Herstellingswerken Buizingen maandag afgerond

Herstellingswerken Buizingen maandag afgerond

Print
De herstellingswerken op de plaats van de treinramp in Buizingen zullen maandagochtend voltooid zijn. De dienstverlening kan vanaf volgende week dan weer zo goed als normaal verlopen, meldt Infrabel. Ondertussen is er een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de slachtoffers van het ongeluk, maar die is uitgedraaid op een fiasco omdat de nabestaanden en getroffenen massaal wegbleven.

Volgens Infrabel zullen spoorwegarbeiders nog het hele weekend doorwerken aan de infrastructuur. De treinen moeten uit veiligheidsoverwegingen ter hoogte van Halle wel met een snelheidsbeperking van 40 kilometer per uur rijden. Daardoor worden er vertragingen van 5 à 10 minuten verwacht voor treinen die via Halle rijden. Het internationaal verkeer wordt volledig hervat.

Dit weekend zullen er op aantal lijnen wel nog een aangepaste dienstverlening gelden. Tussen Brussel-Zuid en Halle wordt een vervangende busdienst ingezet. Ook de Thalys- en Eurostartreinen rijden nog volgens een beperkte dienstregeling.

Herdenking

In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel is zaterdagochtend een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de slachtoffers van de treinramp in Buizingen. Kroonprins Filip was ook aanwezig, samen met verschillende leden van de federale regering en de NMBS-top.

Ook hulpverleners van het DVI-identificatieteam, het Rode Kruis en ambulanciers waren aanwezig. De families van de slachtoffers zijn uitgenodigd.

Premier Yves Leterme (CD&V) opende de plechtigheid met enkele woorden voor de nabestaanden. "Wij kunnen niet, zoals u, de volle smartelijke schok voelen van deze tragedie. Maar weet dat wij, zeer oprecht, meevoelen met uw verlies, met uw pijn, weet dat u zeer intens in onze gedachten aanwezig bent."

Ook de hulpverleners kregen lof van Leterme. "Niet alleen de snelheid en efficiëntie van hun optreden, maar ook hun toewijding en hun menselijkheid verdienen alle lof. De ramp heeft opnieuw getoond dat dergelijke tragische gebeurtenissen het beste naar boven brengen in mensen en in de natie."

.

Nu in het nieuws