Al zeker 147 doden na zware aardbeving in Chili

Al zeker 147 doden na zware aardbeving in Chili

Al zeker 147 doden na zware aardbeving in Chili

Print
Het Zuid-Amerikaanse land Chili is zaterdagochtend door een zware aardbeving getroffen. Die had een kracht van 8,8 op de schaal van Richter. De schok veroorzaakte ook enkele vloedgolven. Er is nog altijd sprake van een tsunami-alarm. Er zijn al 122 doden gemeld.

Eén tsunami heeft de kust van Chili al zeker bereikt. De golf zou slechts een hoogte van 3 meter gehad hebben. Mogelijk worden ook nog andere kustgebieden getroffen door een tsunami die met een snelheid van een vliegtuig door de pacific raast. Daarom is er een tsunami-alarm afgekondigd langs de volledige kust van Zuid- en Midden-Amerika. Ook Japan, de Filipijnen, Australië, Hawaï en Rusland zijn waakzaam. Een zwakke vloedgolf bereikte al de Gambier-archipel op Frans-Polynesië.

Lees ook: Kent u iemand in Chili?

Naschokken

Het epicentrum van de beving lag 91 kilometer ten noorden van Conception, de op één na grootste stad in het land. De beving zou ook gevoeld zijn in de hoofdstad Santiago, zo'n 450 kilometer ten noorden van Conception. Er zijn al minstens dertig naschokken geweest, waarvan de zwaarste een kracht van 6.9 op de schaal van Richter had. Ter vergelijking: de verwoestende aardbeving op Haïti had een kracht van 7 op de schaal van Richter.

Slachtoffers

Ondertussen zijn er al minstens 147 mensen om het leven gekomen. Honderden zijn nog steeds vermist. Dat bevestigde presidente Michele Bachelet. Het dodental zal vermoedelijk nog oplopen.

Ondertussen is de noodtoestand in het land afgekondigd. De luchthaven van Santiago is zeker voor drie dagen gesloten. Verschillende gebouwen zijn ingestort en in verschillende wijken viel de elektriciteit uit.

Belgen

Er verblijven zo'n 1.300 Belgen in Chili. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen informatie over hun situatie. Wie familieleden in Chili heeft, kan voor informatie terecht op het nummer 02/501 40 00. Franstaligen kunnen naar het nummer 02/501 40 01 bellen.

1960

Het is niet de eerste keer dat Chili door een aardbeving getroffen wordt. In 1960 was er een beving met een kracht van 9,5 op de schaal van Richter. Bij die beving werd de stad Valdivia vernietigd met 1655 doden tot gevolg. Bovendien veroorzaakte de schok een tsunami die de Paaseilanden, Japan, Hawaï en de Filipijnen bereikte.

Spoedhulp

De Europese Unie blijft intussen niet bij de pakken neerzitten. Er wordt drie miljoen euro aan spoedhulp uitgetrokken.

"Ik ben diep geschokt door de omvang van de verwoesting na de zware aardbeving in Chili", aldus Commissievoorzitter José Manuel Barroso. "We zijn bereid om alles in het werk te stellen om de Chileense autoriteiten te helpen in deze tijd van nood."

Nu in het nieuws