Brandverzekering wordt verplicht

Brandverzekering wordt verplicht

Brandverzekering wordt verplicht

Print
De brandverzekering wordt verplicht voor woningen en handelszaken. Dat deelde minister van Financiën Didier Reynders (MR) mee. De minister heeft een voorontwerp van wet in die zin klaar dat maandag tussen de kabinetten wordt besproken en mogelijk al volgende week op de ministerraad komt.

Adviseur Jean-Marc Galand van het kabinet-Reynders: “Momenteel is de brandverzekering niet verplicht, maar naar schatting 90% van de mensen heeft er een omdat de banken er om vragen vooraleer een hypothecaire lening toe te staan en omdat verhuurders dit ook eisen van hun huurders. Maar toch is ze nog niet verplicht. In België is momenteel alleen de autoverzekering verplicht”.

Waarom ze verplicht maken als zoveel mensen ze al hebben? Galand: “Omdat dan een fonds kan worden geschapen, waarin de verzekeringen geld storten om slachtoffers van branden te vergoeden die toch niet verzekerd waren. Dat is met het waarborgfonds voor autoverzekeringen al zo.” De verplichting zal niet gelden voor industriële bedrijven, slechts voor woningen en handelszaken.

De adviseur beklemtoont dat er naast dit voorontwerp nog een tweede op komst is naar aanleiding van de zaak-Gellingen. “Bij grote technologische rampen, zoals deze in Gellingen, zijn wij voorstander van een apart fonds per ramp, gefinancierd door de verzekeringen. Daarvoor komt een tweede wetsontwerp”, zo luidt het. Dat ad hoc-fonds kan de schadevergoeding onmiddellijk uitbetalen, nog voor de grote discussie over de aansprakelijkheid is gestart voor de rechtbanken. Want deze discussies kunnen erg lang duren en niemand wil dat de slachtoffers ondertussen in de kou blijven staan, zoals nu nog het geval is. Galand beklemtoont dat dit tweede ontwerp nog moet afgetoetst worden met het kabinet van Justitie, dat medeverantwoordelijk is.

JDW

Nu in het nieuws