Nieuw verkeersplan in Lier: GVA deed de test

Nieuw verkeersplan in Lier: GVA deed de test

Nieuw verkeersplan in Lier: GVA deed de test

Print
Lier - Het stond in de sterren geschreven dat onze lezers de heraanleg van de Grote Markt als topprioriteit naar voren zou schuiven. Die heraanleg gaat met een verkeerscirculatieplan gepaard.

Het uitgangspunt van dat nieuwe verkeerscirculatieplan is dat de doorrijdbaar van de binnenstad beperkt wordt. Het college van burgemeester en schepenen wil dat doel bereiken door het stadscentrum in tweeën te knippen. Wie van de ene kant van de stad naar de andere wil rijden, zal dus niet anders kunnen dan de Ring (R16) te kiezen.

Dit verkeersplan krijgt veel kritiek. Heel wat inwoners van de stad en nog meer middenstanders klagen erover dat je in de toekomst veel meer kilometers zal moeten afleggen om te geraken waar je wil. En je zal ook veel langer onderweg zijn, luidt het. Hoe groot het tijdsverschil zal zijn, hebben we de voorbije dagen zelf getest.

Sint-Gummaruscollege

We vertrokken met de auto op het Gebroeders Doxplein aan de Kluizenkerk en reden naar de lagere school van het Sint-Gummaruscollege in de Lisperstraat. Daar brengen heel veel ouders hun kinderen naartoe en halen hen met de auto ook weer op. We deden er donderdagmiddag drie minuten over om naar de school te rijden. De afstand bedroeg één kilometer.

Onmiddellijk daarna legden we het traject af dat je na de heraanleg van de Grote Markt zal moeten volgen. We reden dus van het Gebroeders Doxplein naar de Werf, over de Aarschotsesteenweg en de Ring, draaiden vervolgens de Mechelsesteenweg op en reden over de Grote Markt de Lisperstraat in. Aan het Sint-Gummaruscollege lazen we dat we 5,2 kilometer hadden afgelegd. We deden daar elf minuten over. Toen we om 16.10u aan hetzelfde traject begonnen, deden we over deze afstand al veertien minuten.

"Fiets of te voet"

"Dergelijke vergelijkingen mag je niet maken, want ze zijn niet correct", reageert schepen van Mobiliteit Jan Hermans (Lier&Ko). "Het is de bedoeling dat je na de heraanleg van de Grote Markt binnensteedse verplaatsingen met de fiets of te voet doet. Wil je bijvoorbeeld je kinderen naar het Sint-Gummaruscollege brengen, dan zal je kunnen parkeren op de nieuwe parking van het KTA en vandaar naar de school wandelen."

CHRIS VAN ROMPAEY

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio