Janssens en De Wever botsen frontaal over Oosterweel

Het nieuwe voorstel voor de Antwerpse mobiliteit heeft de discussie weer helemaal aangewakkerd. Alle partijen zetten zich terug in hun stellingen van voor het referendum in oktober 2009 en zo kwam het vrijdagochtend al tot een aanvaring tussen de twee Antwerpse politieke tenoren: Patrick Janssens (sp.a) en Bart De Wever (N-VA).

Jrosquin

Het mag duidelijk zijn dat de verschillende politieke krachten niet van vandaag op morgen tot een doorbraak zullen komen in het Antwerpse mobiliteitsdossier. Dat lijkt zelfs voor scheuren en barsten te zorgen in de Vlaamse coalitie.

CD&V blijft hardnekkig vasthouden aan de Lange Wapper, weze het een aangepaste versie en sp.a zweert dat viaduct over Antwerpen dan weer af. N-VA houdt zich zoveel mogelijk op de vlakte, al is de partij wel kritisch voor het nieuwe plan van Forum 2020 en de actiegroepen.

STANDPUNT: "Lange Wapper light is de enige optie" Lees ook: Daar is Lange Wapper weer

Populisme

Zo kwam het vrijdagochtend op Radio 1 tot een aanvaring tussen burgemeester Patrick Janssens (sp.a) en N-VA-voorzitter Bart De Wever. Janssens verweet De Wever populisme omdat hij zich meteen kritisch uitliet over het nieuwe voorstel van Forum 2020 en maande zijn potentiële rivaal voor de burgemeestersverkiezingen van 2012 aan tot meer discretie. Janssens zei ook het vermoeden te hebben dat De Wever misschien wel geen snelle oplossing wel rond het Oosterweeldossier omdat dat hem electoraal goed zou kunnen uitkomen.

Die kritiek kon De Wever maar matig appreciëren. Hij toonde zich stomverbaasd over de uitlatingen van Janssens. "Ben ik een populist omdat ik kritiek durf te uiten op een nieuw plan? Ben ik een populist omdat ik mijn job doe", vroeg de Vlaams-nationalist zich af.

Constructieve kritiek

De Wever benadrukte dat hij al maanden met specialisten verschillende voorstellen onder de loep neemt en geen lichtzinnige kritiek spuit. "Wij proberen constructieve kritiek te geven die goed is voor mensen én milieu."

Over de Lange Wapper wil De Wever zich zoveel mogelijk op de vlakte houden maar dat er aanpassingen nodig zijn, onder andere aan het Sportpaleis, is ook voor hem duidelijk. Anderzijds is een voorstel, zoals dat van Forum 2020, waarbij er tol wordt gevraagd op de Ring, totaal onaanvaardbaar voor het Antwerpse gemeenteraadslid.

Knopen doorhakken

Toch wil De Wever het dossier niet laten aanmodderen. "Binnen dit enkele weken moeten er knopen worden doorgehakt. De regering mag hier niet over struikelen." Al acht hij dat laatste in het slechtste geval wel mogelijk.

www.gva.be/oosterweel

Vastgoed

Jobs in de regio