Bali vervangen als districtsschepen na woelige zitting

Bali vervangen als districtsschepen na woelige zitting

Bali vervangen als districtsschepen na woelige zitting

Print
Op een woelige districtsraadszitting in Borgerhout is Fatima Bali als districtsschepen vervangen door haar ex-partijgenote bij Groen! Marij Preneel. Bali las nog op emotionele wijze een brief voor waarin ze aanvoerde dat ze de ontslagbrief niet zelf had getekend, maar het mocht niet baten.

Het was een raadszitting zoals ze er in Borgerhout nog maar weinig hebben gehad. Iedereen liep op de toppen van de tenen en de pers- en publiekstribune, ook imam Nordine Taouil was aanwezig, zat afgelopen vol om de aangekondigde vervanging van Bali mee te maken.

Net voor de zitting deelde Bali een tekst uit aan pers en publiek waarin ze haar standpunt nog eens motiveerde en vooral hard uithaalde naar haar eigen partij en vooral voorzitter Wouter van Besien. Die gaat volgens haar in tegen de wil van het kiespubliek en kan zich beter bezighouden met zijn voorzitterschap van Groen!, in plaats van "een conflict te scheppen tussen Fatima Bali en Marij Preneel".

Gemiste kans

"Het is erg jammer dat Groen! een kans gemist heeft om het verschil te maken", besloot Bali in haar erg emotioneel betoog. Van Besien bleef berheerst onder de kritiek en herhaalde nog eens dat er decretaal verplicht ten laatste vandaag moest beslist worden over de opvolging van Bali.

Die opvolgster wordt Preneel. Zij haalde het in de stemming met een absolute meerderheid van dertien stemmen. Vlaams Belang stelde een tegenkandidaat voor om Bali op te volgen. Sharon Dunn kreeg negen stemmen achter zich.

Het wordt nu afwachten wat de strafrechter en vervolgens de Raad voor Verkiezingsbetwistingen beslist. Als de strafrechter oordeelt dat de handtekening van Bali onder de ontslagbrief effectief vervalst is, zal de Raad beslissen om de beslissing van vanavond terug te draaien.

Herlees hieronder de rechtstreekse verslaggeving van onze reporter ter plaatse:

Nu in het nieuws