Crisis Ivoorkust vertraagt verkiezingen opnieuw

Crisis Ivoorkust vertraagt verkiezingen opnieuw

Crisis Ivoorkust vertraagt verkiezingen opnieuw

Print
Ivoorkust heeft bijna dagelijks te maken met demonstraties, nadat president Laurent Gbagbo de regering en kiescommissie ontbond. Vrijdag vielen de eerste doden bij gewelddadige betogingen.

In Gagnoa, in het zuidwesten van het land, schoten veiligheidstroepen op demonstranten. Volgens het leger werden daarbij vijf mensen gedood. Negen mensen raakten gewond.

De verkiezingen die gepland zijn voor begin maart, gaan niet door. Ze werden al vijf keer eerder uitgesteld. Het al de zesde keer dat Gbagbo de verkiezingen uitstelt.

De oppositiepartijen in Ivoorkust boycotten de consultaties van premier Guillaume Soro om een nieuwe regering te vormen. "Zolang de kiescommissie niet hersteld is, participeren wij in geen enkele regering en erkennen we Gbagbo niet als staatshoofd. We accepteren deze coup niet", zegt de prominente oppositieleider Alphonse Djedje Mady.

Op 14 februari ontbond president Laurent Gbagbo de regering en de kiescommissie met een beroep op de grondwet. Volgens Gbagbo was dit nodig als reactie op de impasse die was ontstaan tussen de kiescommissie en de partij van de president over veronderstelde fraude met de kiezerslijsten. Daar zouden op onjuiste gronden 429.000 kiezers aan toegevoegd zijn.

Vacuüm

"Sommige ministers benadrukken hun partijlidmaatschap teveel. Dit maakt hun aanwezigheid in de regering onthoudbaar, omdat ze geregeld vernietigende kritiek uiten op de regering waar ze deel van uitmaken", zegt Politicoloog Herbert Aka.

Leden van de partij van de president riepen eerder al om een regering te vormen van technocraten die weinig of geen aansluiting bij een partij hebben.

"We zijn ons er maar al te bewust van dat dit politieke vacuüm zo snel mogelijk opgevuld moet worden", zegt Patrick N'Gouan, voorzitter van de Convention de la Société Civile Ivoirienne (CSCI) in Abidjan. "Wij hebben altijd gezegd dat de regering twintig leden moet hebben en dat een meerderheid van de leden van de kiescommissie uit het maatschappelijke organisaties moet komen."

Terwijl de premier verder werkt aan de vorming van een nieuwe regering, kondigde Gbagbo aan dat hij de minister van Financiën, Charles Diby, de minister van Binnenlandse Zaken, Désiré Tagro en defensieminister Michel N'Guessan Amani heeft opgedragen de meest noodzakelijke werkzaamheden op zich te nemen.

JS (IPS)

MEEST RECENT