"Waterkracht is antwoord op energietekorten"

Waterkracht is antwoord op energietekorten

"Waterkracht is antwoord op energietekorten"

Print
Onafhankelijke energieproducenten stellen dat kleine waterkrachtcentrales een belangrijke rol kunnen spelen bij het voorkomen van energietekorten in Zuidelijk Afrika. De producenten krijgen echter weinig ruimte om te investeren.

Goedkope energie uit Zuid-Afrika, dat het meeste van zijn 40.000 megawatt uit op kolen gestookte centrales haalt, heeft de investeringen van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap in de energiesector dertig jaar vertraagd. Maar de voorraad van Zuid-Afrika raakt uitgeput en landen moeten naar nieuwe opties zoeken.

"Sinds 1975 is er geen centrale van betekenis meer gebouwd of gepland in de SADC-landen", zegt Simson Haulofu, manager van het Namibische nationale energiebedrijf Nampower. "Waterkrachtenergie is het meest logische antwoord in deze netelige situatie", zegt hij. "Deze energie is schoon, goedkoop en raakt nooit op."

Energie opwekken uit de Afrikaanse rivieren lijkt eenvoudig. "Het continent benut nog maar 20 procent van de 100.000 megawatt aan beschikbare waterkrachtenergie", rekent Katai Kachasa, manager van de waterkrachtcentrale Lunsemfwa in Zambia voor. Na kernenergie is waterkrachtenergie de goedkoopste vorm van energie, zegt Lewanga Tesha, senior manager bij Tanzania Electric Suppy Company. "Daarna volgen kolen, gas, wind en zonne-energie."

Grootschalig

Gesteund door internationale financieringsinstituten, concentreerden Afrikaanse regeringen zich op grote waterkrachtprojecten zoals de Karibadam in Zimbabwe, de Akosombodam in de Volta in Ghana en het Gigel Gibeproject in Ethiopië.

Uit een studie uit 2008 over de Zuidelijk Afrikaanse energiesector van marktonderzoeksbureau Frost & Sullivan, bleek dat nationale elektriciteitsbedrijven weinig interesse toonden in de ontwikkeling van dergelijke projecten. Waar geld beschikbaar was, gingen de investeringen meestal naar grootschalige projecten gericht op het verlagen van de kosten per eenheid geleverde energie.

JS (IPS)

Nu in het nieuws