Afsluiting Gazastrook stuit op nieuw verzet

Afsluiting Gazastrook stuit op nieuw verzet

Afsluiting Gazastrook stuit op nieuw verzet

Print
Egypte moet een einde maken aan de verdere afgrendeling van de grens met de Palestijnse Gazastrook. Kritische media en oppositiegroepen in Egypte wagen toenemend hun hachje om dat standpunt kracht bij te zetten. De Egyptische regering zegt dat de beveiliging van de grens smokkelaars en terroristen aan banden moet leggen.

Op 13 februari betoogden in Caïro honderden mensen tegen de ondergrondse muur die Egypte langs zijn veertien kilometer lange grens met de Gazastrook bouwt. "De muur van de schaamte moet weg" en "geen steun voor Israëlische misdaden", stond er op de spandoeken te lezen. Betogen tegen de regering is riskant in Egypte; vaak worden bijeenkomsten gewelddadig uit elkaar geslagen en verdwijnen deelnemers voor lange tijd in de gevangenis.

Onafhankelijke kranten brengen gedetailleerd verslag uit over de werkzaamheden aan de grens. De krant ‘Al-Masry Al-Youm’ liet vorige week een arbeider aan het woord die uitlegde hoe de bestaande grensbeveiliging versterkt wordt met stalen platen die 18 tot 25 meter diep in de bodem worden verzonken. Op die manier wordt het voor de Palestijnen veel moeilijker tunnels te graven om vanuit Egypte smokkelwaar aan te voeren.

Een andere onafhankelijke krant, ‘Al-Dustour’, meldde dat Egypte dicht bij de grens ook een aanlegplaats bouwt voor patrouilleboten. Die moeten smokkelaars afschrikken die Egypte over zee te bereiken.

Terroristische samenzweringen

Israëlische kranten maakten het nieuws over de grensversterking eind vorig jaar bekend. De Egyptische overheid probeert zich te verdedigen tegen de kritiek die dat in eigen land oproept. President Hosni Mubarak liet op 25 januari weten dat de nieuwe barrière "ons land moet beschermen tegen terroristische samenzweringen".

Egypte sloot zijn grens met de Gazastrook in 2007, nadat de islamistische Palestijnse beweging Hamas er de macht had gegrepen. Israël had zijn grensovergangen met Gaza al in 2006 gesloten. Egypte zegt dat het de grens dicht houdt om te verhinderen dat er wapens naar de Gazastrook worden gesmokkeld. Maar ook voedsel, geneesmiddelen en brandstof raken Gaza nog moeilijk binnen.

Veel Egyptenaren voelen mee met de Palestijnse bevolking. Het protest tegen de houding van de Egyptische regering zwol aan tijdens het Israëlische offensief in de Gazastrook begin 2009. Ondanks de dramatische omstandigheden in de Gazastrook hield Egypte de grens drie weken land potdicht, ook voor humanitaire hulp.

PD (IPS)

MEEST RECENT