's Werelds langste toiletwachtrij op Wereldwaterdag

Volgende maand zullen in tientallen landen ongeziene wachtrijen bij openbare toiletten verschijnen. Met de recordpoging willen actievoerders de aandacht vestigen op het gebrek aan degelijk sanitair in veel arme landen.

ssimons

Op 22 maart, Wereldwaterdag, zullen zeker in 45 landen mensen massaal aanschuiven bij openbare toiletten. Waarschijnlijk wordt daarbij het record van de allerlangste wachtrij bij een toilet gebroken. Volgens het Guinness recordboek stonden ooit 868 mensen voor één enkele wc te wachten.

Bewustmaking

De initiatiefnemers, internationale organisaties die rond de waterproblematiek werken, hopen vooral dat de publieke opinie zich ervan bewust wordt dat er wereldwijd nog 2,5 miljard mensen niet over degelijk sanitair beschikken. Dat zorgt voor grote gezondheidsproblemen.

Elke dag sterven 4.000 kinderen aan ziekten die vermeden kunnen worden als niemand vervuild water gebruikt. Zelfs het onderwijs lijdt onder een gebrek aan wc's. De helft van de meisjes die in Afrika wegblijven uit de lagere school, doet dat onder meer omdat er geen behoorlijke toiletten zijn.

Trage vooruitgang

Er is vooruitgang, maar die gaat heel traag. Vóór 2008, het Internationale Jaar van de Sanitaire Voorzieningen, hadden 2,6 miljard wereldburgers geen goed sanitair, schatten de VN. Als het probleem niet kordater wordt aangepakt, zal dat aantal tegen 2015 maar verminderen tot 2,4 miljard.

PD

IPS