"Scheldeverdieping dreigt maat voor niets te worden"

Print
Antwerpen - De reorganisatieplannen van het Vlaamse Loodswezen zorgen voor een loodzware hypotheek op de toegevoegde waarde van de Scheldverdieping. Dat zegt de Beroepsvereniging van Loodsen (Bvl).

Op deze manier zou ook de expertise bij de loodsen verloren gaan en komen er nog meer moeilijkheden bij kijken. Zo zou een diepere Schelde zelfs moeilijker bevaarbaar zijn omdat het loodsen van grotere en diepere schepen door de rivier niet simpel is. Loodsen is volgens de BvL dan ook een ervaringsberoep waarbij er nood is aan specialisatie

.

Ook is er volgens de BvL sprake van een plan om het loodswezen te reorganiseren zodat alle loodsen bevoegd zullen zijn op alle loodstrajecten. "Deze beslissing kan men best vergelijken met een ziekenhuis dat zou beslissen om alle kanker-, hart-, long-, hersenspecialisten om te vormen tot één soort, de ziekenhuisspecialist", zegt het BvL.

Het is volgens de BvL dan ook geen oplossing dat alle loodsen een beetje weten en onvoldoende ervaring kunnen opbouwen. Hierdoor wordt de derde Scheldeverdieping een maat voor niets. De BvL wil de reorganisatie wel steunen maar niet wanneer ze aan deze principes vasthouden.

KW

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio