Chemie en schoonmaak lusten geen ecocheques

Print
Werknemers in de chemie, de bouw en de schoonmaak pakken grotendeels naast ecocheques. Maar wie in de elektriciteitsbranche werkt, geniet meestal wel van dat voordeel.

De ecocheques werden in 2009 gelanceerd. Dat jaar mochten de werkgevers hun personeel een cheque geven van 125 euro. Dit jaar mag het bedrag worden opgetrokken tot 250 euro.

Als aan een reeks voorwaarden is voldaan, is de cheque zowel voor de werkgever als de werknemer vrijgesteld van sociale lasten en belastingen. Met de cheque kunnen een reeks ecologische producten worden gekocht.

Geen succes

Uit een onderzoek van loonberekenaar SD Worx bij 17.899 kmo's in de 46 sectoren waarin ecocheques mogen worden gegeven, blijkt nu dat in de chemie slechts 6,6% van de arbeiders en 6,2% van de bedienden de cheques ontvangen. In de houtbewerking lag dat aantal met amper 2,7% nog lager. Helemaal onderaan hangt de schoonmaaksector. Slechts 1,6% van het personeel ontvangt hier de ecocheques.

De reden voor dit zeer beperkte succes is dat kmo’s uit deze sectoren op ondernemingsniveau een beslissing hebben genomen. In andere branches gebeurt dat meer op sectorniveau.

Wel succes

Veel meer succes hebben de ecocheques dan ook in de wereld van de drukkerijen, elektriciens en metaalindustrie. Bij de elektriciens kende 77% van de kmo’s ecocheques toe, goed voor liefst 83% van het personeelsbestand. Ook in de metaalsector is de ecocheque een succes: 77% van de arbeiders kreeg het nieuwe betaalmiddel. Koploper zijn echter de drukkerijen. Daar koos 84% van de ondernemingen voor de ecocheque en bereikte daarmee 90% van het werknemersbestand.

JVG

.

Nu in het nieuws