Open Vld wil geen schijnsamenwoonsten meer

Open Vld wil geen schijnsamenwoonsten meer

Open Vld wil geen schijnsamenwoonsten meer

Print
Volksvertegenwoordigster Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) heeft een wetsvoorstel ingediend waardoor de burgelijke stand en het parket schijnsamenwoonsten kunnen voorkomen. Aanleiding is de noodkreet van de Antwerpse procureur Herman Dams.

Die had gezegd dat de strijd tegen de schijnhuwelijken zinloos wordt, als mensen van wie het huwelijk geweigerd is omdat het moet dienen om één van de partners een verblijfsvergunning in België te geven, dan plots het statuut van wettelijke samenwonenden aanvragen.

Ondermijning

Dat statuut kan door het gerecht immers niet op voorhand worden onderzocht. En zo wordt de strijd tegen de schijnhuwelijken helemaal ondermijnd.

Lahaye-Battheu wil nu dat de burgerlijke stand én het parket vooraf kunnen controleren of een koppel dat zich wil laten registreren als wettelijke samenwoners, dat niét doet om een verblijfsvergunning in België te krijgen voor één van de partners.

Als dat wel zo is, kan de burgerlijke stand de registratie van de samenwoonst weigeren. Als de burgerlijke stand het koppel hiervan verdenkt, kan het de procureur inschakelen en die kan dan precies hetzelfde onderzoek doen zoals bij een huwelijk.

Eerder had Els De Rammelaere (N-VA) ook al een voorstel ingediend om schijnsamenwoonsten te bestrijden.

JDW

Meer informatie over dit probleem vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

.

Nu in het nieuws